W screanie, ktory wrzuciles jest taka mala, jak dla mnie nienaturalna sprawa.
Tzn program nie jest zapisany(gwiazdka przy nazwie), a mimo to masz na pierwszym planie konsole CMD. Konsola sama od siebie na pierwszy plan wskakuje po kompilacji, można ja też "przywołać", niezamykawszy konsoli.
Prawde mowiac nie pamietam czy bylo to w kursie napisane, ale przed komilacja nalezy zamknac okno cmd (pliku ktory chcemy kompilowac).
Program jest napisany prawidłowo, nie wyskoczyly bledy przy kompilacji, okno cmd sie otworzylo, program zwrocil 0. Wsio niby cacy. I moze tak jest, bo podsumowanie programu (Proces returned...) zaczyna sie od drugiej linijki. Skoro zaczyna sie od drugiej, to chyba cos jednak jest wpierwszej. Coś cyli nic XD
Tzn kompilacja takiego czegos:
#include <cstdio>
int main()
{
printf ("");
return 0;
}
Daje efekt jak, Twoj ze screana.
Kiepski ze mnie tlumacz XD. Ale sprobuj jeszcze raz. Wybierz New File, zapisz go jakos z rozszezeniem .cpp i do pliku wklej to:
#include <cstdio>
int main()
{
printf ("Dziala! Czy nie dziala?");
return 0;
}
i po wklejenu skompiluj (F9), moze sie uda.
//edit: Innymi slowy przed kompilacja zamknij okno cmd. Jezeli okno konsoli cmd jest otwarte to kompilacja nie nastapi, a tresc konosli cmd bedzie bez zmiany.
Mam nadzieje ze da sie cos z tego zrozumiec, od kiedy sie wzialem za programowanie to mam wrazenie ze latwiej mi sie komunikowac z komputerem niz z ludzmi XD. Do tego zaczynam "odswiezac" okna w przegladarce za pomoca F9, a to dopiero poczatek XD
//edit2: co wiecej ctrl+f10 tez mi czasem kompiluje, ale nie reaguje na zmiany. Tzn skompiluje sobie cos za pomoca F9, zamkne konsole, wytne pol kodu, naciskam ctrl+f10 i wyswietla te sama zawartosc konsoli co uprzednio.
hmmm gosciu pewnie i tak tego juz nie przeczyta xd To ide sie troche pooswajac z tablicami ^^.