m4tx |
» 2012-08-22 11:15:04 m4tx jestes juz tu na forum dlugi czas, więc czemu odrazu nie mogleś mu powiedzieć zeby zobaczył se na easykoder.vot.pl xD :P |
easykoder.vot.pl? Pierwszy raz to widzę :P Tak się robi w większości gier. Zwie się to texture atlas, już gdzieś pisałem o tym. A co do przykładu, który podałeś - jak już mówiłem, alokowanie pamięci co klatkę nie jest dobrym pomysłem. Skoro i tak sam obiekt się nie zmienia, zmieniają się jedynie zmienne w nim, to po co go co klatkę tworzyć? :) |
|
waxx |
» 2012-08-22 11:22:28 I tak nie zrobi to żadnej roznicy. Wskaźnik na teksturę, 4 vertexy statycznie wrzucane i jeden sf::IntRect. Co to jest? Optymalizujac particlesy zmienilem z kilkuset sf::Sprite do jednego tworzonego wcześniej i zyskałem całe nic ;ddd Więcej (duużo więcej) dała samemu ingerencja w rendering SFMLa, więc plz nie doszukuj się 'optymalizacji' tam gdzie jej nie ma. |
|
m4tx |
» 2012-08-22 11:32:15 Chcesz powiedzieć, że alokowanie pamięci 60 razy na sekundę jest tak samo szybkie jak alokowanie jej raz? :) Nie jest to może rzeczywiście jakaś wielka optymalizacja, ale skoro już piszemy grę, to róbmy to porządnie... |
|
waxx |
» 2012-08-22 11:43:20 Chce powiedzieć, że choćbyś miał kilka k tych sprajtów to nie zyskasz nawet jednego fpsa (no ok, może na staarej maszynie, ale i tak nigdy nie dojdzie się do takiej liczby sprajtów na raz - kilkaset max) :P. Porządnie jasne, ale jest granica między optymalizacją właściwą (która coś daje) a pierdzieleniem się niepotrzebnym. Co chce przekazać autorowi to to żeby nie zawracał sobie tyłka takimi sprawami, tylko kodził jak najwięcej.
|
|
ksry Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2012-08-22 15:26:50 Dobra. Chcę stworzyć teraz dwie tablice pierwsza - jest to tablica sf::Sprite, gdzie trzymam sprity. druga - tablica z wartościami int które mówią czym jest aktualny obiekt. Problem - mam podany wcześniej string który składa się z liczb. Chcę go przenieść na tablicę numer 2, ale nie mam pojęcia jak. Muszę zadeklarować tablicę przed skanowaniem tego stringu, a nie znam dokładnych jej rozmiarów więc nie mam jak jej utworzyć. Zapewne i tak to jest mało zrozumiałe więc dam kod void renderuj() { string = "1234\n1234\n1234"; tablica = { { 1, 2, 3, 4 }, { 1, 2, 3, 4 }, { 1, 2, 3, 4 } } } zmienna tablica jest widoczna tylko w funkcji renderuj(), a żebym mógł nią operować w main() bądź w całym dokumencie muszę ją wcześniej zadeklarować, ale nie mam jak przypisać jej odpowiedniej ilości elementów (string zawsze jest inny). |
|
waxx |
» 2012-08-22 16:04:11 N mozesz od razu tworzyc tablicy? Po co ci ten string?
|
|
ksry Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2012-08-22 16:13:13 To na jakiej zasadzie mam tworzyć save? |
|
waxx |
» 2012-08-22 16:42:34 Ale save czego? Map? Przeciez mape wczytujesz tylko raz i to przed gra |
|
1 2 « 3 » 4 5 |