Głodzenie(starvation) procesów
Ostatnio zmodyfikowano 2012-08-26 13:42
sk8jbl Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Głodzenie(starvation) procesów » 2012-08-26 10:06:17 Witam
Mam problem z implementacja problemu 5 filozofow, a dokladnie nie wiem jakiego algorytmu uzyc aby dochodzilo do glodzenia filozofow.
Prosze o jakies wyjasnienie i pseudokod.
Pozdrawiam |
|
yoogi |
» 2012-08-26 12:34:09 Nie wiem o co ci chodzi, chcesz zatrzymać dany proces ? |
|
akwes |
» 2012-08-26 12:52:03 @yoogi
Chodzi o problem 5 filozofów i algorytm na jego rozwiązanie. Czyli udostępnianie współdzielonych zasobów tak aby dane programy chcące uzyskać dostęp się nie blokowały. Obrazowo zostało to opisane przez 5 filozofów jedzących spaghetti albo ryż. |
|
Mrovqa |
» 2012-08-26 13:18:30 Priorytet w TaskManagerze ? :P ew. Perfmonem się pobawić ?
@down tak właśnie nie wiedziałem o co chodzi... Domyślałem się czegoś, ale widać, że źle :) |
|
DejaVu |
» 2012-08-26 13:42:27 @up: piszesz bzdury.
Co do problemu - jeżeli liczysz na to, że na wszystko są gotowe rozwiązania i należy ich szukać, a nie samodzielnie myśleć to powinieneś darować sobie programowanie. Rozwiązanie tego problemu jest proste - przydzielaj zasoby wszystkie naraz, a nie zgodnie z założeniami zadania. Druga opcja: jeżeli nie ma więcej wolnych zasobów to wszystkie zwalniasz. Implementacja jest banalna, jednak nawet do tego wymagana jest znajomość sekcji krytycznych oraz umiejętność tworzenia wątków. |
|
« 1 » |