Lekcja 19 - Zadanie domowe - Było, ale prosił bym o pomoc w moim kodzie
Ostatnio zmodyfikowano 2012-08-28 10:21
BialyQ Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Lekcja 19 - Zadanie domowe - Było, ale prosił bym o pomoc w moim kodzie » 2012-08-28 00:18:19 Witajcie. Mam problem z wykonaniem zadanie z lekcji 19. W moim kodzie nie znajdziecie sumowanie bo nie wiem jak się za to zabrać, ale co do kodu który już napisałem to jest tak że kod się kompiluje, ale w konsoli nic się nie pojawia tak jak by się ładowało coś.;p Proszę o zweryfikowanie kodu i ewentualnie poprawienie. P.S. Jak zrobić code cpp ?;p [code=cpp] nie działa. #include <iostream> #include <cstdlib> #include <ctime>
void wylosujLiczby( int t[], int a, int b, int c ) { do { a = 0; t[ a ] =( rand() % b ) + c; a++; } while( a < 999 ); } void wypiszLiczby( int t[], int a ) { std::cout << "Wypisz Liczby: " << std::endl; do { a = 0; std::cout << t[ a ] << ", "; a++; } while( a < 999 ); }
int main() { srand( time( NULL ) ); int tablica[ 999 ]; wylosujLiczby( tablica, 999, 7, 4 ); wypiszLiczby( tablica, 999 ); return 0; }
|
|
OSA_PL |
» 2012-08-28 00:40:17 Kod daj w: [cpp][/cpp] Co do problemu to w pętlach do while cały czas zerujesz zmienną 'a' i tworzy się pętla nieskończona. |
|
kubawal |
» 2012-08-28 08:29:36 W pierwszej pętli przy każdym wykonaniu resetujesz naliczanie zmiennej a. Dzięki temu losowana jest cały czas tylko t[0] i robi ci się pętla nieskończona. Przy okazji, po co ci w funkcjach parametr a? |
|
Chris4132 |
» 2012-08-28 10:16:10 Koledzy Ci dobrze mówią. a = 0; wpisz nad pętlą do i będzie ok. |
|
BialyQ Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2012-08-28 10:17:00 Dzięki teraz działa program. A co do parametru a to chyba jak nie podałem wartości tablicy to muszę w funkcji po przecinku podać tę wartość hmm ? A pomoże ktoś mi z kodem sumującym wszystkie liczby ? |
|
Chris4132 |
» 2012-08-28 10:21:19 Po rozwiązaniu problemu powinno się otworzyć nowy temat, ale nie wiem jak jest w przypadku zadań domowych. Nie parametr, tylko zmienna. A dalszej części pytania to nie rozumiem, więc się nie udzielam. Ale jeśli chodzi ci w tym o wyświetlenie tablicy, której nie podałeś wartości, to kompilator wyświetli losową, coś w stylu 249035785, albo wyrzuci po prostu error. Kod sumujący jest łatwy, ale wcześniej chyba nie było wzmianki o += . int licznik = 0; int suma = 0;
do { suma += tablica[ licznik ]; licznik++; } while( licznik < 999 ); |
|
« 1 » |