[Lekcja 21] Zadanie pierwsze.
Ostatnio zmodyfikowano 2012-08-28 12:59
BialyQ Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[Lekcja 21] Zadanie pierwsze. » 2012-08-28 12:54:57 Dziś już mam drugi problem z rozwiązaniem zadania po przeczytaniu rozdziału. Może coś nie uważnie czytałem że nie rozumiem czemu jest tak a nie inaczej ?;/ Tego nie wiem. Ale proszę kogoś o sprawdzenie kodu i napisanie co zrobiłem źle. Wzorowałem się na przykładzie. Program się uruchamia, ale można wpisać tylko jedną liczbę i koniec. Nic więcej nie ma. Tzn program się nie kończy tylko nie można nic więcej wpisać. Warning: y\Desktop\Nauka Programowania\Nowy folder\123.cpp||In function 'int podajLiczby(int*, int)':| y\Desktop\Nauka Programowania\Nowy folder\123.cpp|14|warning: no return statement in function returning non-void| ||=== Build finished: 0 errors, 1 warnings ===|
A oto mój kod: #include <iostream> using namespace std;
int podajLiczby( int t[], int ile ) { int i = 0; int tablica[ i ]; cout << "Podaj 3 liczby: "; do { cin >> tablica[ i ]; i++; } while( i < ile ); } bool czyBylaWylosowana( int iLiczba, int t[], int ile ) { if( ile <= 0 ) return false; int i = 0; do { if( t[ i ] == iLiczba ) return true; i++; } while( i < ile ); return false; }
int main() { int tablica[ 3 ]; int i = 0; int liczby = podajLiczby( tablica, i ); do { if( czyBylaWylosowana( liczby, tablica, i ) == false ) { tablica[ i ] = liczby; i++; } } while( i < 3 ); i = 0; do { cout << tablica[ i ] << endl; i++; } while( i < 3 ); return 0; }
Długo myślałem nad kodem podanym w przykładzie i myślałem że już wiem o co chodzi . No ale najwidoczniej nie bardzo. |
|
SeaMonster131 |
» 2012-08-28 12:59:03 int podajLiczby( int t[], int ile ) { int i = 0; int tablica[ i ]; cout << "Podaj 3 liczby: "; do { cin >> tablica[ i ]; i++; } while( i < ile ); }
int i = 0; int liczby = podajLiczby( tablica, i );
Skoro zrobiłeś tak, że możesz wpisać tylko jedną liczbę, to nic dziwnego.. Po drugie, dlaczego zmiennej liczby przyporządkowujesz funkcję podajLiczby, skoro ta funkcja nic nie zwraca? I Po trzecie jako argument przekazujesz tablicę, ale liczby wpisujesz do innej tablicy. Musisz czytać kurs dokładniej. |
|
« 1 » |