Panel użytkownika
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Nie masz jeszcze konta?

Komunikacja aplikacji z serwerem (baza danych/www)

Ostatnio zmodyfikowano 2012-09-01 21:52
Autor Wiadomość
kszere
Temat założony przez niniejszego użytkownika
» 2012-08-31 12:27:42
Zacząłem się uczyć programowania dokładnie od 8 lipca tego roku, więc niedawno. Chwyciłem wtedy za książkę z której uczyłem się pisać programy w konsoli. Doszedłem do wniosku, że konsola jest prosta, ale mało atrakcyjna wizualnie. Prawie od razu przeszedłem do WinAPI. Nie umiem za wiele, a nawet prawie nic. Ale to nie jest ważne. Ważne to, że mam chęć nauki programowania i nie mam zamiaru jej przerywania nawet mimo braku czasu. Jak już zacząłem to nie mogę się oderwać:D @DejaVu może tak uważasz, że nic nie umiem i oczekuję na gotowce. Przypomnij sobie jak ty się uczyłeś lub jak każdy inny programista. Nie było łatwo zacząć prawda? Pomoc jest najważniejszym czynnikiem w nauce. Jeśli czegoś teraz nie potrafię to z czasem się tego nauczę i nawet może szybciej niż ktoś nie będzie się tego spodziewał.
P-64144
DejaVu
» 2012-08-31 12:32:14
Moim jedynym źródłem wiedzy były książki marnej jakości. W Internecie wówczas nic nie było to raz, a dwa nie miałem Internetu. Skoro zacząłeś programować 8 lipca tego roku to może za rok uda Ci się napisać to co chcesz. Teraz nie masz najmniejszych szans na napisanie czegoś sensownego bo nawet nie masz minimalnego doświadczenia w czytaniu dokumentacji. Każdy programista C++ z dłuższym stażem Ci to powie.
P-64145
Mrovqa
» 2012-08-31 12:34:40
@kszere owszem, pomoc jest ważna, ale trzeba się nauczyć samodzielności. Jak wyobrażasz sobie później pracę? Każdy drobny problem na forum... Ja Ci radzę na początek, przed nauką jakichkolwiek bibliotek, dobrze poznać C++ :) Co do bibliotek - już wiesz, jakich użyć (tyle mniej użyć Google). Teraz, jeśli chcesz osiągnąć to, co sobie postanowiłeś, musisz sam brnąć dalej. Jak będą problemy - jest forum - pomożemy, ale zacząć musisz sam.

/edit: co do tego co napisał DejaVu - ja szczerze mówiąc też zaczynałem od książek. Moje pierwsze pytania na forum zostały zadane, jak już poznałem całe C++ i się uczyłem nowych bibliotek (WinAPI... :/).
P-64146
kszere
» 2012-08-31 12:37:21
@DejaVu Piszesz, że nie miałeś internetu. Na komputerze często bez internetu cały dzień jestem. Internet w komórce mam zawsze, kiedy wykupię pakiet i mam kasę na koncie, natomiast jest ona starego typu z małym ekranikiem.

Zobaczymy.... Podobnie pisałeś w temacie automatycznej aktualizacji, a jednak się udało mi go zrobić:P
P-64147
waxx
» 2012-08-31 13:47:08
googluj po prostu pelno jest tresci nt xmla w necie
sam musisz dociekac informacji i czytac tutoriale/dokumentacje
P-64148
Mrovqa
» 2012-08-31 14:14:19
Akurat format XML jest banalny... Jeżeli znasz HTMLa to nauka XMLa nie sprawi trudności. Nie trzeba mieć nie wiadomo jakiej wiedzy, by to pojąć :) Jedyne, co przy XMLu trzeba się nauczyć to słownictwo. Ze składnią żadnego problemu nie ma :) Ja bodajże z polskiej wikipedii dowiedziałem się tego o XMLu, czego potrzebowałem :D
P-64149
kszere
» 2012-08-31 14:20:19
Jak lepiej pisać plik xml?

#1.
<data>
 <data1>
 <data2>
 <data3>
 </data3>
 </data2>