[Allegro 5]Funkcja do przezroczystości w klasie, program wysypuje się.
Ostatnio zmodyfikowano 2012-09-02 21:07
RazzorFlame |
» 2012-09-02 20:49:50 To poprostu zrób sobie zmienną w obiekcie która przy stworzeniu obiektu pokazuje czy obraz został załadowany i to wyświetl w jakikolwiek tam chcesz sposób i później nic z nim nie rób jeśli nie został załadowany. To powinno poprawić sprawe
Edit: Moge ci powiedzieć jedno. nie ma h*ja zeby sie komuś udało zrobic cos bardziej rozłożonego od zera bez przeszkód :P |
|
bingo009 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2012-09-02 20:59:59 Mam pomysł. Tworzę sobie zmienną bool, która przechowuje, czy udało się załadować, czy nie. Jeżeli tak, to konstruktor wywołuje funkcje do ustawiania maski i inicjalizacji zmiennych. Jeżeli, nie, to zatrzymuje się po próbie załadowania bitmapy i ustawia zmienną na false. Po stworzeniu obiektu, w main sprawdzam wartość zmiennej bool, jeżeli jest true, to nic nie robię, jeżeli jest false, to wtedy z poziomu funkcji main zamykam cały program, pokazując stosowny komunikat. Nie wiem, czy to dobre rozwiązanie, więc oceńcie je. To jest w sumie twój pomysł, ale troszkę ulepszony. Nawiązując do twojego edita, w sumie masz rację, takie życie programisty ;p. Mam nadzieję, że destruktor usunie tą bitmapę, po wyłączeniu allegro. Bo z tego co wiem, to chyba destuktor na obiektach statycznych, działa po zakończeniu programu. |
|
RazzorFlame |
» 2012-09-02 21:02:59 Ahh właśnie o to mi chodzi. Wiesz że nie musisz zamykać programu, przecież możesz poprostu go nie używać chyba że jest to bardzo potrzebna postać/inna rzecz. |
|
waxx |
» 2012-09-02 21:04:39 Jezeli chcesz zapiac na ostatni guzik to zacznijmy od tego ze ideally powinienes zaladowac wszelkie zasoby przy loading screenie i jezeli cos sie nie zaladuje wyswietlic message box i zamknac program. ;J |
|
RazzorFlame |
» 2012-09-02 21:04:59 O ile wiem destruktor usuwa obiekt po wyjściu za jego zasięg ale moge się mylić. |
|
bingo009 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2012-09-02 21:07:03 Fakt, ale jeżeli ładowanie chcę w 100% zrobić w klasie, to wtedy chyba nie ma innego sposobu. Albo tak, że przelatuje zasoby i jeżeli jest wporządku, to wtedy lecimy dalej. W sumie to jeszcze lepszy pomysł. Teraz muszę jakoś sprawdzać obecność plików, ale to już nie ten temat. Dziękuję za pomoc i wyjaśnienia, zamykam. |
|
1 « 2 » |