sterowanie LPT
Ostatnio zmodyfikowano 2012-09-07 12:59
braders Temat założony przez niniejszego użytkownika |
sterowanie LPT » 2012-09-06 20:47:07 witam mam mały problem mianowicie znalazłem taki oto kod na innej stronie #include <stdio.h> #include <stdlib.h> #include <dos.h> #include <conio.h>
int main() { clrscr(); outportb( 0x378, 0x00 ); sleep( 2 ); outportb( 0x378, 0xFF ); sleep( 2 ); return 0; } i podczas kompilacji pojawiają mi się trzy błędy
C:\Documents and Settings\Administrator\Pulpit\lpt\lpt\main.cpp|8|error: 'clrscr' was not declared in this scope| C:\Documents and Settings\Administrator\Pulpit\lpt\lpt\main.cpp|10|error: 'outportb' was not declared in this scope| C:\Documents and Settings\Administrator\Pulpit\lpt\lpt\main.cpp|11|error: 'sleep' was not declared in this scope|
pierwszy dotyczy tej funkcji clrscr(); drugi tej outportb( 0x378, 0x00 ); a trzeci tej sleep( 2 ); wiem że do pierwszego trzeba dodać bibliotekę conio2.h ale nie wiem jak ją dodać a tamte dwa nie wiem co im morze pomóż Wim aby ze to znaczy ze nie mieści się w zakresie ale nic pyzatym proszę o pomoc bardzo mi zależy aby ten program działał |
|
DejaVu |
» 2012-09-06 20:59:01 Ten kod jest dla C++ Buildera (i używa funkcji, które są dostępne tylko i wyłącznie w C++ Builderze). /edit: wiem że do pierwszego trzeba dodać bibliotekę conio2.h ale nie wiem jak ją dodać
|
Hm... optymistycznie... |
|
braders Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2012-09-06 21:06:41 a mógł byś mi dać jakiś kod do code blocks |
|
m4tx |
» 2012-09-07 12:59:50 Ja bym zaczął od przeczytania przestudiowania kursu C++, a potem już będziesz wiedział, co zrobić, żeby otrzymać przykładowy kod :) |
|
« 1 » |