Lekcja 14 - kalkulator
Ostatnio zmodyfikowano 2012-10-14 12:12
kub4pl Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Lekcja 14 - kalkulator » 2012-09-09 16:32:55 Witam
Mam pytanie czy aby napewno dobrze zrozumiałem zadanie domowe i czy aby napewno
intencją robiącego zadanie był taki efekt:
#include <iostream> int main() { int liczba1; int liczba2; int znak; std::cout << "Podaj liczbe nr 1: "; std::cin >> liczba1; std::cout << "Podaj liczbe nr 2: "; std::cin >> liczba2; std::cout << "Napisz co bedzie robione z liczbami " << std::endl; std::cout << "Jesli dodawanie to napisz: 3 " << std::endl; std::cout << "Jesli mnozenie to napisz: 1 " << std::endl; std::cout << "Jesli dzielenie to napisz: 2 " << std::endl; std::cout << "Jesli odejmowanie to napisz: 4 " << std::endl; std::cin >> znak; switch( znak ) { case 1: std::cout << "Wynik z mnozenia: " << liczba1 * liczba2 << std::endl; break; case 2: std::cout << "Wynik z dzielenia: " << liczba1 / liczba2 << std::endl; break; case 3: std::cout << "Wynik z dodawania: " << liczba1 + liczba2 << std::endl; break; case 4: std::cout << "Wynik z odejmowania: " << liczba1 - liczba2 << std::endl; break; default: std::cout << "Musisz podac poprawna liczbe 1=mnozenie 2= dzielenie 3=dodawanie 4=odejmowanie" << std::endl; break; } return 0; }
Może to zadanie powinnienem zrobić inaczej proszę o szybką odp. |
|
SeaMonster131 |
» 2012-09-09 19:14:54 Kod umieszczamy na forum: [cpp] kod /[/cpp] A co do "problemu" - aplikacja działa poprawnie? Wykorzystałeś swoją dotychczasową wiedzę? Rozumiesz kod, który napisałeś? Jeżeli tak, to dobrze zrobiłeś zadanie domowe. |
|
kub4pl Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2012-09-09 21:06:49 Panie - nie odpowiedziałeś mi pan na pytanie ;d
Z tego co widze aplikacje spełnia swoję zadanie. Wykonuję to co trzeba, ale niewiem czy nie da się zrobić tego prościej. Rozumiem wszystko co jest w kodzie źródłowym lecz niewiem czy nie trzeba było inaczej tego ująć przez co skróciłbym kod. |
|
f0g |
» 2012-10-13 16:18:35 Jeżeli aplikacja spełnia swoje zadanie, to znaczy że poprawnie je wykonałeś. :) |
|
crash |
» 2012-10-14 12:12:52 Zamiast switch'a mógłbyś użyć if, wtedy za każdym razem odpada po jednej instrukcji break - łącznie 4 razy.
Nie z czasownikami w języku polskim pisze się OSOBNO... |
|
« 1 » |