Obsługa plików... problem z getline.
Przeczytałem tą cała lekcje i znowu się wkur***m... cały dzień mi się zbiera, bo coś nie działa... najpierw sfml i coraz to nowy błąd, mimo robienia wszystkiego kilka razy według tutka i szukania odpowiedzi w sieci, teraz to...
Mam tu taki kod z samego końca lekcji:
#include <iostream>
#include <fstream>
#include <conio.h>
using namespace std;
int main()
{
fstream plik;
plik.open( "dane.txt", ios::in );
if( plik.good() )
{
string napis;
cout << "Zawartosc pliku:" << endl;
while( !plik.eof() )
{
getline( plik, napis );
cout << napis << endl;
}
plik.close();
} else cout << "Error! Nie udalo otworzyc sie pliku!" << endl;
getch();
return( 0 );
}
Nie działa mi getline... pisze ze getline jest undefined i nie wiem o co chodzi, bo niby kod powinien działać.. z poprzednimi kodami tez miałem problem, tym bardziej ze to tylko "urywki", szczególnie z tymi z zapisem do pliku(dodam że szukałem trochę odpowiedzi na forum i nic, nawet na próbę brałem kod kogoś kto rozwiązał jakiś swój problem i niby działa i coś nie tak jest z zapisem do pliku u mnie). Nie obraz się DejaVu i choć zdaje sobie sprawę, że to stare materiały jeszcze nie poprawione, nie które, to dziś czytając tą lekcje zdałem sobie sprawę, że masz coś z Xiona od kursu "Od zera do gier kodera" (mam nadzieje że miałeś), którego nie dałem rady przeczytać dalej niż do końca 4 rozdziału. Wszystko za zbyt ogólne omówienie i brak ładu w tym kursie, za to że im dalej się dochodzi tym częściej coś nie działa, mimo tego że się kompiluje, za to że męczyłem się z zadaniem z 3 rozdziału i musiałem poszukać odpowiedzi na necie, a odpowiedz do zadania z 3 rozdziału była na końcu rozdziału 4, piękna logika pisania kursu...
Proszę Cię, DejaVu nigy nie pisz już czegoś w stylu "zakładamy, że plik udało się otworzyć", "zakładamy, że plik istnieje", "zakładamy, że nie wystąpił błąd (plik otwarto/utworzono)", tylko wyjaśnij, jak to zrobić, aby nie trzeba było zakładać lub wyobrażać sobie istnienie czegoś... i gdzie szukać ewentualnego pliku lub gdzie go utworzyć. Dobrze by było gdybyś omawiał już gotowy plik cpp lub kilka, który działa po skompilowaniu, a nie wstawiał tylko urywki...
Inna sprawa. Myślę że gdybyś umieścił osobny dział obok dokumentacji i samego kursu, w tym pasku na górze. Dział poświęcony gotowym plikom cpp do własnego analizowania lub już opisane z możliwością edycji jedynie dla zasłużonych użytkowników tej strony(od jakiejś tam liczby postów, aby ktoś nie mieszał w przykładach), może również rozwiązania zadań i ich różnych wersji rozwiązania dla późniejszego analizowania, może z jakimś zabezpieczeniem czasowym, które uniemożliwi bezmyślne kopiowanie lub zaglądanie nowym użytkownikom... Myślę, że mogłoby to sprawić, że ta strona byłaby jeszcze lepsza.