[Libgadu] Problemy początkującego?
Ostatnio zmodyfikowano 2012-09-18 15:04
pekfos |
» 2012-09-16 17:52:27 wszystkie pliki typu *.a *.so *.lib ale nie dll |
.so to takie linuksowe .dll. Nie podaje się tego do linkera. |
|
Elaine |
» 2012-09-16 19:41:36 Akurat *.so się podaje linkerowi. *.dll też można, jeśli linker to obsługuje, potrafi to na przykład GNU ld. |
|
yoogi |
» 2012-09-17 21:35:49 kiedyś chciałem używać libgadu, ale nie udało się zainstalować pod windowsem, pobrałem wiele wersji i żadna nie zadziałała pod visual studio, więc dałem sobie spokój. Z tego co wiem, to libgadu nie jest pod windowsa, bo pod windowsem już jest gadu i licencja nie zezwala na jej używanie :) |
|
DejaVu |
» 2012-09-17 22:25:08 Dawno temu też próbowałem skompilować źródła pod Visual C++ i mi się nie udało. Licencja akurat nie stanowi tu ograniczenia tylko fakt, że implementacja tej biblioteki jest mocno uzależniona od funkcji i plików nagłówkowych występujących tylko w Linuksie. |
|
m4tx |
» 2012-09-18 15:04:08 @up nie na Linuksie, tylko na platformach zgodnych z POSIX-em :P libgadu da się skompilować pod Windowsem (z tego co wiem). Jednakże libgadu opiera się w dużej mierze na POSIX-ie, a Windows taki z POSIX-em do końca zgodny nie jest, więc konieczne będzie raczej użycie kompilatora, który POSIX-a wspiera. Najrozsądniejszym wyborem będzie tu chyba MinGW. Można też zapewne użyć Cygwina. Z tego co wiem, to libgadu nie jest pod windowsa, bo pod windowsem już jest gadu i licencja nie zezwala na jej używanie :) |
Nie licencja, tylko regulamin :) A że nie zrobili GG na Linuksa (i inne platformy), to już ich problem. Niech nie narzekają, że ludzie korzystają z alternatywnych klientów. |
|
1 « 2 » |