Winner Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2012-09-30 15:02:13 Właśnie tej funkcji użyłem i pojawił się błąd, że nie jest zdeklarowana. To jak mam ją zdeklarować? (zn. w którym includzie ona jest) |
|
xevuel |
» 2012-09-30 15:09:45 w którym includzie ona jest |
Nikt z nas nie zna budowy wszystkich plików nagłówkowych na pamięć, a czemu mamy szukać za Ciebie? |
|
» 2012-09-30 15:27:08 W jednym z includow znalazlem takie coś: Connection( const char * db, const char * server = 0, const char * user = 0, const char * password = 0, unsigned int port = 0 ); Jednak po podstawieniu danych i dodania na gorze #include<connection> nadal występuje błąd, że ta funkcjia nie została zdeklarowana. |
|
xevuel |
» 2012-09-30 15:35:08 No sorry, ale to oraz ten błąd: error: cannot convert 'MYSQL' to 'MYSQL*' for argument '1' to 'void mysql_close(MYSQL*)' świadczą tylko o jednym. Nie masz pojęcia o podstawach C++. Kurs C++ |
|
» 2012-09-30 15:43:55 Myślę, że jednak jekieś pojęcie mam o programowaniu w c++, ponieważ udało mi się napisać działającą grę (w allegro). Proszę o nie odsyłanie minie do pierwszej części kurs o c++, tylko o wyjaśnienie błędu który popełniam i w miarę możliwości dać poradę jak to zrobić lepiej. Dlaczego według Ciebie funkcja Connection jest zła? |
|
Mrovqa |
» 2012-09-30 15:54:50 Nie bierz się za zbijanie karmnika dla ptaków, jeśli nie wiesz, jak działa młotek.
Nie pędź do przodu na siłę. Zanim weźmiesz się za naukę jakiejś poważniejszej biblioteki, to najpierw naucz się porządnie narzędzia - języka. Jeżeli masz tak banalny problem ze wskaźnikami - to znając życie - będziesz ciągle je miał i spamował na forum... |
|
xevuel |
» 2012-09-30 16:00:51 Po pierwsze, po kursie C++ wiedziałbyś czym są wskaźniki, i jak naprawić tamten błąd. Po drugie, nie mówię, że jest zła, ale przeczytaj to: http://tangentsoft.net/mysql++/doc/html/refman/index.htmlIn MySQL++, the main user-facing classes are mysqlpp::Connection, mysqlpp::Query, mysqlpp::Row, mysqlpp::StoreQueryResult, and mysqlpp::UseQueryResult. |
Ponieważ w tym co wkleiłeś: Connection( const char * db, const char * server = 0, const char * user = 0, const char * password = 0, unsigned int port = 0 );
nie ma typu zwracanego, więc podejrzewam, iż jest to konstruktor. Jak chcesz go użyć w takiej formie, jak używasz? |
|
» 2012-09-30 17:21:59 Zrobiłem takie cos: #include <iostream> #include<mysql++.h> #include <connection.h>
using namespace std;
int main() { MYSQL mysql; mysqlpp::Connection( "test", "195...", "root", "haslo" ); return 0; }
I błędy: C:\Users\Kacper\Desktop\C++\Testmysqlv1\main.cpp||In function 'int main()':| C:\Users\Kacper\Desktop\C++\Testmysqlv1\main.cpp|9|warning: unused variable 'test'| C:\Users\Kacper\Desktop\C++\Testmysqlv1\main.cpp|10|warning: unused variable 'mysql'| obj\Debug\main.o||In function `main':| C:\Users\Kacper\Desktop\C++\Testmysqlv1\main.cpp|12|undefined reference to `_imp___ZN7mysqlpp10ConnectionC1EPKcS2_S2_S2_j'| C:\Users\Kacper\Desktop\C++\Testmysqlv1\main.cpp|12|undefined reference to `_imp___ZN7mysqlpp10ConnectionD1Ev'| ||=== Build finished: 2 errors, 2 warnings ===|
|
|
1 2 3 « 4 » 5 6 7 8 9 |