Allegro i co dalej?
Ostatnio zmodyfikowano 2012-10-08 23:20
Kmicic Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Allegro i co dalej? » 2012-10-07 19:23:11 Znałem już całkiem dobrze c++ proceduralnie, więc wczoraj zacząłem się uczyć ALLEGRO, przejrzałem wasz kurs i w sumie po kilku godzinach go skończyłem. Ominąłem obsługę myszki i dźwięku. Porobiłem sobie notatki i przy ich pomocy np. potrafię poruszać obrazkami po mapie + poruszam też kamerą. Napisałem też niedawno w konsoli kółko i krzyżyk jednak nie wiem zupełnie jak połączyć te 2 programy. Nie wiem jak mogę używać moich umiejętności, tablic itp. w połączeniu z ALLEGRO. Czy istnienie jeszcze jakiś iny kurs, bo w sumie u was nauczyłem się małych podstaw, ale czy to już wszystko ? |
|
DejaVu |
» 2012-10-07 19:26:24 1. Jeżeli chodzi o kurs C++ to książka jednak jest mimo wszystko zalecana - obecny kurs omawia tylko i wyłącznie podstawy. 2. Jeżeli chodzi o kurs Allegro - tej biblioteki raczej się nie używa (przynajmniej w wersji 4). 3. Łączenie C++ z bibliotekami jest raczej procesem naturalnym - piszesz w C++ i wywołujesz jakieś funkcje/metody z biblioteki aby np. coś wyświetlić lub odtworzyć. Tu nie ma jakiegoś drugiego dna :) |
|
» 2012-10-07 19:29:58 Jak to nie jest używana, myślałem że jest to dosyć popularna biblioteka. To co w takim wypadku jest używane i w miarę łatwe jak allegro ? |
|
DejaVu |
» 2012-10-07 19:31:33 Popularna to ona była przez długi czas :P Obecnie ludzie korzystają z biblioteki SFML (jeżeli znają programowanie obiektowe), a jeżeli nie, to allegro w wersji 5 (ale takiego kursu u nas na serwisie nie ma). |
|
» 2012-10-07 19:33:40 I to jest ten problem, kursów do tych nowszych bibliotek nie ma, zarówno do najnowszego sfmla jak i allegro 5. Planujecie stworzyć do SFML 2 coś ? |
|
DejaVu |
» 2012-10-07 19:38:34 SFML2 jeszcze nie jest oficjalnie wydany (jest tylko RC). Z tego co mi wiadomo to ktoś na forum wspominał ostatnio, że tworzy kurs SFML2.0 i że niedługo go opublikuje. Ile w tym prawdy? Nie wiem. Poza tym SFML 2.0 jest podobny do SFML 1.6 - czasem trzeba po prostu poszukać innej nazwy żeby wykonać tę samą operację. |
|
» 2012-10-07 19:46:00 A jak duże zmiany są pomiędzy wersjami allegro 4 a 5. To znaczy czy przesiadka == całkowita nauka biblioteki na nowo, czy to po prostu jakieś dodatkowe funkcję? |
|
DejaVu |
» 2012-10-07 19:47:19 Idea pozostała bodajże ta sama, jednak nazwy funkcji są nowe. |
|
« 1 » 2 3 |