Wojtek_X Temat założony przez niniejszego użytkownika |
stworzenie własnej, prostej gry - wyzwanie » 2012-10-08 00:45:59 Cześć, dopiero uczę się programować w C++. Póki co umiem podstawy, ale w głowie mam już wiele programistycznych planów :). Mam do was, bardziej doświadczonych osób, pytanie: W przyszłości (niezbyt odległej) chciałbym stworzyć m.in. prostą grę (coś na wzór gier pisanych we fleshu), która będzie polegać na tym, że będzie plansza z "labiryntem". Labirynt jest w cudzysłowie, bo to nie będzie labirynt tylko kilka dróg przecinających się nawzajem, po których będą się poruszać kulki - wizualnie może się to skojarzyć z labiryntem :) Na każdym przecięciu dwóch dróg będzie "mostek", który będzie się obracał po przyciśnięciu na niego myszką i będzie łączył jedną lub drugą drogę. Po drodze, tak jak wspomniałem będą poruszać się kulki - z każdym poziomem będzie ich więcej. Kulki będą poruszać się losowo i będą musiały dojść do "mety".
Celem gracza będzie ustawianie wspomnianych mostków w taki sposób, by kulka mogła przejść przez drogę. W innym wypadku, gdy most będzie łączył złą drogę, kulka spadnie z drogi w przepaść i "game over" :). Dlatego, że kulki będą poruszać się w sposób losowy owe "mostki" trzeba będzie przekręcać na bieżąco, zanim kulka do niego dotrze.
Chodzi o taką grę na podzielność uwagi - przy kilku kulkach będzie to dość trudne.
Kiedyś grałem w taką gierkę ale po pierwsze nie mogę jej już znaleźć :( (może ktoś ją kojarzy i ma na nią namiar? :D) a po drugie miała ona kilka wad - np. w tamtej grze kulki na każdym poziomie poruszały się tak samo a nie losowo i najtrudniejszy poziom nie sprawiał kłopotu po kilkunastu/dziesięciu razach próby (po prostu znało się na pamięć która kulka jaką drogę wybierze i który mostek trzeba zmienić).
Wracając do pytań, gdyż chciałbym być świadomy co mnie czeka :). Czy możecie mi powiedzieć:
1. Jak wy, bardziej doświadczeni programiści, oceniacie poziom trudności stworzenia takiej gry? 2. ile czasu trzeba mniej więcej poświęcić by stworzyć taką gierkę przez początkującego i doświadczonego programistę (lub ile wam by to zajęło?). Wówczas będę miał jakiś punkt odniesienia by ocenić ile ja będę nad tym siedział :D (np. 10 razy dłużej ;]) 3. Jakie biblioteki mi się do tego przydadzą? Pomijam WinApi, którego właśnie się uczę. Głównie chyba przydałaby mi się jakaś biblioteka do grafiki (?) - chociaż raczej nie takiej jak w Starcraft II czy World of Warcraft - to ma być prosta gierka dla zabawy, ale też chcę by jakoś wyglądała :) - szczególnie by kulka była kulką a nie kwadracikiem :D 4. Jakieś sugestie, rady, cokolwiek - jak przebrnąć przez pierwszy taki większy projekt? Czego i gdzie szukać, czego unikać, jak to zorganizować etc?
Zachęcam do dyskusji! Z góry dziękuję za waszą pomoc! pozdrawia |
|
Dragonit |
» 2012-10-08 06:44:50 | 1. Jak wy, bardziej doświadczeni programiści, oceniacie poziom trudności stworzenia takiej gry? |
Po 8 latach doświadczenia, poziom trudności napisania tej gry w 2D to na moje oko 1/10. | 2. ile czasu trzeba mniej więcej poświęcić by stworzyć taką gierkę przez początkującego i doświadczonego programistę (lub ile wam by to zajęło?). Wówczas będę miał jakiś punkt odniesienia by ocenić ile ja będę nad tym siedział :D (np. 10 razy dłużej ;]) |
Hmm. Bardziej to chyba zależy od zapału i samozaparcia, zacząć projekt jest prosto, ukończyć to już coś i każdy tutaj ci to powie. Żeby stworzyć taką gierkę wystarczy ci kurs C++ na tej stronie, oraz zapoznanie się z jakąś biblioteką, np allegro/sfml. Z mojego doświadczenia wiem, że i tak swojego pierwszego projektu nie ukończysz, odstawisz na bok, zapomnisz, że istniał:p i nagle jakimś czasie przypomnisz sobie o nim i... piszesz go od nowa hehe. | 3. Jakie biblioteki mi się do tego przydadzą? Pomijam WinApi, którego właśnie się uczę. Głównie chyba przydałaby mi się jakaś biblioteka do grafiki (?) - chociaż raczej nie takiej jak w Starcraft II czy World of Warcraft - to ma być prosta gierka dla zabawy, ale też chcę by jakoś wyglądała :) - szczególnie by kulka była kulką a nie kwadracikiem :D |
WinApi dla poczatkującego ? Mnie by to zniechęciło, odstaw na później jakie biblioteki ? jak już mówiłem, allegro/sfml, szybko załapiesz. | szczególnie by kulka była kulką a nie kwadracikiem :D |
no to chyba już zależy od twoich umiejętności paintotwórczych :p | 4. Jakieś sugestie, rady, cokolwiek - jak przebrnąć przez pierwszy taki większy projekt? Czego i gdzie szukać, czego unikać, jak to zorganizować etc? |
Najpierw przeczytaj kurs C++, a najlepiej kup sobie książkę, później napisz kilkadziesiąt prostych projektów, naucz się jakiejś biblioteki do tworzenia gier 2D i wsio :) | jak przebrnąć przez pierwszy taki większy projekt? |
na razie zapomnij bo się zniechęcisz, napisz kółko krzyżyk w konsoli i ciesz się jego prawidłowym działaniem, im więcej ukończysz projektów tym większe zyskasz doświadczenie, więc pisz pisz i jeszcze raz pisz. Pozdrawiam. |
|
Wojtek_X Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2012-10-08 10:45:07 Dzięki wielkie za odpowiedź! :) ad 1) Tak myślałem, że to będzie w granicach 1/10 bo ciężko wymyślić coś trudniejszego :P ad 2) Hehe, już miałem ten etap, że pierwszy projekt szlag trafił - teraz z nową dawką sił i wiedzy chcę zaatakować ten projekt i go już ukończyć ucząc się nowych rzeczy :D ad 3) No niestety WinApi też chcę przynajmniej kojarzyć - wiedzieć co to jest, co tam jest i w ogóle z czym to się je. Nie to, żeby od razu się w tym specjalizować. Również myślałem nad korzystaniem z jakiś bardziej cywilizowanych bibliotek :) ad 4) Jestem już po lekturze Symfonii C++ oraz zacząłem trochę inne książki - np. Język C++ Szkoła programowania pozdrawiam :) |
|
SeaMonster131 |
» 2012-10-08 15:39:35 | 1. Jak wy, bardziej doświadczeni programiści, oceniacie poziom trudności stworzenia takiej gry? |
Programuję już 2 lata i mówiąc wprost - gra b. łatwa do napisania :) | 2. ile czasu trzeba mniej więcej poświęcić by stworzyć taką gierkę przez początkującego i doświadczonego programistę (lub ile wam by to zajęło?). |
Pewnie z jakiś 1 dzień, może w tym czas na zrobienie grafiki. | 3. Jakie biblioteki mi się do tego przydadzą? Pomijam WinApi, którego właśnie się uczę. Głównie chyba przydałaby mi się jakaś biblioteka do grafiki (?) - chociaż raczej nie takiej jak w Starcraft II czy World of Warcraft - to ma być prosta gierka dla zabawy, ale też chcę by jakoś wyglądała :) - szczególnie by kulka była kulką a nie kwadracikiem :D |
Ja proponuję Allegro5, ale ostatnio popularny jest SFML. | 4. Jakieś sugestie, rady, cokolwiek - jak przebrnąć przez pierwszy taki większy projekt? Czego i gdzie szukać, czego unikać, jak to zorganizować etc? |
Musisz mieć chęci, by taki projekt napisać i cierpliwość. Pewnie wiele spotkasz jeszcze problemów, nad którymi będziesz się głowić dużo czasu :) Ale tak jak powiedział @Dragonit - pewnie wielu projektów nie ukończysz (na kończenie projektów będzie jeszcze czas ;), ale to właśnie dobrze. Pisząc kolejne aplikacje po prostu uczysz się, zdobywasz doświadczenie i tym samym każda następna aplikacja jest lepsza od poprzedniej. |
|
| « 1 » |