Jednowierszowe menu z wyborem opcji w języku c
Ostatnio zmodyfikowano 2012-10-10 10:29
wojtekb Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Jednowierszowe menu z wyborem opcji w języku c » 2012-10-09 13:18:47 Witam,
Chciałbym do mojego projektu wykorzystać takie menu w jednym wierszu tzn. np klawiszem strzałki zmieniam sobie opcje przy czym zmieniające się opcje nie pojawiają się poniżej poprzednich tylko zastępują je w tym samym wierszu. Gdy ustawię odpowiednią opcję i "trzasnę" ENTER to wykonuje mi się określona funkcja
Proszę o wskazówki,czy da się takie coś w prosty sposób zrobić lub fragment kodu pokazujący realizację takiego menu |
|
withelm |
» 2012-10-09 14:18:34 Tak da sie to zrobic w bardzo prosty sposob, wykorzystujac tablice + operacje % (dla wiekszego szpanu mozesz napisac swoja wlsana funkcje %)
Pozdrawiam, withelm |
|
RazzorFlame |
» 2012-10-09 14:45:54 Poprostu ustalasz liczbe tych opcji. Co nacisnięcie klawisza czyścisz konsole i jeszcze raz wypisujesz je ale inny tekst. TZN np robisz tablice opcji: char * tOptions[ 3 ]; tOptions[ 0 ] = "Opcja Numer 1"; tOptions[ 1 ] = "Opcja Numer 2"; tOptions[ 2 ] = "Opcja Numer 3"; int actualOption = 0; #define MAX_OPTION 2
if( kliknieto_strzalke ) { system( "cls" ); actualOption++; if( actualOption > MAX_OPTION ) actualOption = 0; }
wyswietl tOptions[ actualOption ];
Proste? |
|
wojtekb Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2012-10-10 10:29:04 Dzięki za wskazówki. Nie pomyślałem wcześniej, że w taki sposób można to zrealizować. |
|
« 1 » |