Panel użytkownika
Nazwa użytkownika:
Hasło:
Nie masz jeszcze konta?

WinApi czy Windows Forms

Ostatnio zmodyfikowano 2012-10-31 13:04
Autor Wiadomość
dervill
Temat założony przez niniejszego użytkownika
WinApi czy Windows Forms
» 2012-10-12 15:20:18
Witam.
Jestem w takiej sytuacji gdzie muszę zrobić aplikację "okienkową" dotyczącą symulacji pewnego algorytmu.
Cały czas klepaliśmy kod w konsoli tzn od podstaw podstaw aż do dziedziczenia, wątków, polimorfizmu itd.

Nadszedł ten czas gdzie trzeba ruszyć dalej i musimy zacząć robić aplikacje w "okienkach".
Tutaj kieruje pytanie do Was, co łatwiej i szybciej sobie przyswoję? WinApi czy Windows Forms Applications
(Visual 2010). Wiem, że trudno stwierdzić, bo każdy inaczej chłonie widzę, ale mając 2 miesiące czasu co byście doradzili mi ogarnąć tak żeby po 2 miesiącach nie obudzić sie z ręką w nocniku.

Dzięki z góry za odp.
Pozdrawiam.
P-66668
Mrovqa
» 2012-10-12 15:30:33
WinApi czy Windows Forms Applications
Z tego co się orientuję to w w Windows Forms używa się C++/CLI, a nie C++. Ponadto - dlaczego ograniczasz się do WinAPI? Bardzo wolno tworzy się w nim kod. Pomyśl nad GTK+ czy Qt.
P-66669
dervill
Temat założony przez niniejszego użytkownika
» 2012-10-12 15:40:10
W sumie nie pomyślałem o innych, bo nie słyszałem za bardzo o nich.
Potrzebować bede do nich troche tutoriali a z tego co mi się rzuciło w oczy to do WinApi jest tego od groma.

Ale ok, poczytam o tych bibliotekach co podałeś.
P-66670
crash
» 2012-10-12 22:17:45
Jeśli jesteś leniwy to zawsze pozostaje Borland C++. Zawsze to dobre na początek, acz trzeba iść z duchem czasu i na nim nie pozostawać
P-66707
minicpp
» 2012-10-29 19:10:06
Windows forms jest dobre, ale trochę inna składnia niż c++.
P-67944
akwes
» 2012-10-29 19:48:24

Jeśli jesteś leniwy to zawsze pozostaje Borland C++.

Ale Visual Studio również udostępnia programowanie RAD. W sumie tak samo jak QTCreator dla QT czy Glade dla GTK+ czy wxDev-C++ dla wxWidgets. Więc leniwość tutaj nic nie pomaga bo dobrodziejstwo wyklikania aplikacji jest we wszystkich popularnych bibliotekach GUI.

Pytanie jest takie czy autorowi zależy na multiplatformowości... Jeżeli nie no to pora poznać różnice miedzy C++/CLI a właściwie po prostu co dochodzi :)
P-67950
yogi
» 2012-10-31 00:50:06
@mrowa, może lepiej ty zamiast tylko myśleć, zacznij robić. Skoro jeden poleca coś, to ty nie będziesz gorszy, też polecasz (tak jak draven). To się nazywa "instynkt stadny". Skoro autor tematu nie robi czegoś co musi być na wszystkie systemy, to nie ma sensu pobierania i instalowania zewnętrznych bibliotek.

Z tego co wiem to, Windows Forms zapisuje aplikacje pod platformę .NET, a WinAPI do PE. Ja bym polecił WinAPI. Jeżeli zależy ci na graficznym układaniu elementów, to polecam MFC, chociaż nigdy go nie używałem
P-68029
Mrovqa
» 2012-10-31 08:09:26
@mrowa, może lepiej ty zamiast tylko myśleć, zacznij robić.
O co Ci znów chodzi? "Czepiasz się" mnie bez żadnej podstawy... (eh, żadna nowość...)
Skoro jeden poleca coś, to ty nie będziesz gorszy, też polecasz (tak jak draven). To się nazywa "instynkt stadny".
Polecam, by nakierować autora na lepszą drogę i uświadomić mu co jest jakie. Przecież po to powstał ten temat (tyle, że autor dotychczasowo zapewne słyszał tylko o WinAPI i WindowsForms, stąd tytuł tematu).
Skoro autor tematu nie robi czegoś co musi być na wszystkie systemy, to nie ma sensu pobierania i instalowania zewnętrznych bibliotek.
"Co ma piernik do wiatraka?" Wątpię, by autor uczył się C++/CLI, a WinAPI jest po prostu niezbyt wygodne. Jest sporo innych, wygodniejszych i ułatwiających tworzenie aplikacji okienkowych bibliotek. Ja mu je polecam z własnego doświadczenia, przy WinAPI mógłby się łatwo zniechęcić. Poza tym - to, że Ty masz problemy z instalacją Qt i GTK+ nie oznacza, że nikt inny nie potrafi ich zainstalować i, że WinAPI/Windows Forms jest najlepsze.
P-68043
« 1 » 2
  Strona 1 z 2 Następna strona