Podpinanie kodu do gotowych gier
Ostatnio zmodyfikowano 2012-10-28 12:21
Trix Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Podpinanie kodu do gotowych gier » 2012-10-14 21:37:29 Pytam tak z czystej ciekawości, może ktoś widział kiedyś i grał w taką grę "Gothic 2", kilka lat temu zaprogramowano do niej zewnętrzny serwer. Co ciekawe, serwer i małe zmiany klienta dokonała grupka, która nie miała dostępu do kodu tejże gry W jaki sposób oni połączyli zewnętrzny kod z gotową już grą?
|
|
jsc |
» 2012-10-14 21:44:18 Musieli po zakładać na wejścia i wyjścia jakieś hacki? |
|
Mrovqa |
» 2012-10-15 08:28:36 Jak już coś to haki (ang. hook). @autor Zajmowałeś się RE? Wtedy wszystko Ci się wyjaśni. Może nie mają kodu źródłowego, ale mają kod binarny. Mogą z nim zrobić co chcą. Mogli wykorzystać DLL Injection + Inline hook. Równie dobrze mogli grę po prostu scrackować dodając te możliwości. Opcji jest multum :) |
|
» 2012-10-15 19:31:32 Tak, wiem co to jest, czytałem kiedyś ten kurs Być możliwe nie powiązałem tego z tą sprawą, gdyż nie przerobiłem nawet połowy kursu :)
Co prawda programowałem tzw. hacki(do gier) ale to było raczej metodą kopiuj wklej i troszkę poprzeprawiane :)
Nie będę tego dalej przyswajał, gdyż byłem tylko ciekawy jak oni to zrobili |
|
Mrovqa |
» 2012-10-15 20:26:00 Nie wiem jaki ty to robiłeś kurs - ja Ci polecę Reverse Craft Gynvaela Coldwinda - świetny videotutorial ;) Z ciekawości zapytam - jaki to kurs czytałeś? Mógłbyś dać linka jak masz gdzieś pod ręką? |
|
» 2012-10-17 21:45:21 Materiały mam gdzieś jeszcze przekopiowane, jak tylko znajdę to napisze w edit.
Znalazłem, jest to w formie video, który jest autorstwa Coldwinda. No to samo polecałeś mi ale jeszcze korzystałem z pomocy pewnego usera zajmującego się pisaniem hacków :) |
|
ridic14 |
» 2012-10-28 12:21:09 Takie coś nazywa się "Modyfikacja do gry". silnik gry nie oferuje za wiele ale da się przeżyć Kod źródłowy został udostępniony a w gothic'u 1 i 2 używa się języka D; podobny do c++ kompilatorem, edytorem itp. jest program spacer 2.6 który instaluje się wraz z gothicem... kiedyś trochę modowałem ale trochę się już nie opłaca... strona o modyfikacjach do gothica: http://themodders.org/edit: i grał w taką grę "Gothic 2", kilka lat temu zaprogramowano do niej zewnętrzny serwer. |
mi się wydaje że było Gothic Multiplayer(gothic 1?) |
|
« 1 » |