pjpeg_objected Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Kolizja gracza i mapy za pomocą dziedziczenia » 2012-10-15 18:34:29 Witam. Otóż mam pewien problem ze sprawdzaniem kolizji gracza i mapy kafelkowej. Nie chodzi mi o samo sprawdzanie, tylko w jaki sposób uzyskać dostęp do wszystkich składników. Mam oczywiście klasę gracza: #include <SDL/SDL.h> #include <iostream> #ifndef PLAYER_H #define PLAYER_H class CPlayer { private: int x, y, ix, iy; enum DIRECTION { NONE, LEFT, RIGHT, UP, DOWN }; DIRECTION Direction; public: CPlayer(); SDL_Surface * Player; bool TurnRight(); bool TurnLeft(); bool TurnUp(); bool TurnDown(); bool Move(); void Draw( SDL_Surface * Screen ); };
#endif
oraz klasę mapy: #include <SDL/SDL.h> #include <fstream> #ifndef MAP_H #define MAP_H
using namespace std;
class CMap { public: int Map[ 20 ][ 15 ]; CMap(); SDL_Surface * Tile; bool Read(); void Draw( SDL_Surface * Screen ); };
#endif
I jeszcze główna funkcja gry: #include <SDL/SDL.h> #include "player.h" #include "map.h" #ifndef GAME_H #define GAME_H
class CGame { private: CPlayer Player; CMap Map; bool GameRun; SDL_Event Event; SDL_Surface * LoadFile( const char * ); SDL_Surface * Screen; SDL_Surface * Bg; public: CGame(); bool Start(); bool HandleInput(); void GamePlay(); void CheckAndStuff(); void Render(); }; #endif
I teraz mam pytanie. W jaki sposób mogę otrzymać dostęp do tablicy dwuwymiarowej znajdującej się w klasie CMap z poziomu np. klasy CPlayer? Próbowałem odziedziczyć klasę CMap jako pochodną ale tablica dwuwymiarowa była wypełniona ogromnymi liczbami zamiast "0" i "1". Dodam, że dziedziczenie jest dla mnie dość nowym pojęciem więc nie jestem w pełni z tym obeznany. Kolizja ma sprawdzać czy gracz może zmienić kierunek czy może napotkał ścianę. Jeśli napotkał ścianę jedzie nadal w tą samą stronę. Z góry dzięki za wszelką pomoc/podpowiedź. Funkcja ruchu: bool CPlayer::Move() { if( Direction == RIGHT && ) x += 32; if( Direction == LEFT && ) x -= 32; if( Direction == UP && ) y -= 32; if( Direction == DOWN && ) y += 32; return true; }
|
|
DejaVu |
» 2012-10-15 22:21:52 Hm... w zasadzie to problemem nie jest tu "kolizja gracza", tylko problemy z właściwym zaprojektowaniem kodu. Klasa CGame (która ma dostęp do mapy i wszystkich graczy) powinna zajmować się wykrywaniem kolizji. Klasa CGame powinna co najwyżej kierować pytanie do klasy CPlayer, tj. gracz[ x ].czyKoliduje( gracz[ y ] );
CPlayer::czyKoliduja( gracz[ x ], gracz[ y ] );
|
|
» 2012-10-16 15:07:18 Wielkie dzięki. Problem prosty aczkolwiek przysporzył mi trochę kłopotów. Dzisiaj jednak doszedł kolejny. Wcześniej używałem dosyć kiepskiej funkcji SDL_Delay() zamiast użycia timerów i dzisiaj chciałem to zmienić. Dodałem obsługę FPSów, zmieniłem ruch gracza z zamiast x+=32 na x+=0.3 i mam problem z funkcją rysującą mapę, ponieważ zużywa 20 procent procesora. Byłbym wdzięczny za wskazanie błędu w funkcji rysującej mapę lub naprowadzenie mnie na inny sposób. Moim zdaniem chodzi o Blita wywoływanego 30 razy na sekundę ale nie jestem do końca pewien jak to zmienić. Funkcja rysująca mapę: void CMap::Draw( SDL_Surface * Screen ) { SDL_Rect MapRect; for( int i = 0; i < 15; i++ ) { for( int j = 0; j < 20; j++ ) { MapRect.x = j * 32; MapRect.y = i * 32; if( Map[ j ][ i ] == 1 ) SDL_BlitSurface( Tile, NULL, Screen, & MapRect ); if( Map[ j ][ i ] == 2 ) SDL_BlitSurface( Dot, NULL, Screen, & MapRect ); } } }
Funkcja wczytująca mapę: fstream plik; plik.open( "MAPS/Map0.txt", ios::in ); for( int i = 0; i < 15; i++ ) { for( int j = 0; j < 20; j++ ) { plik >> Map[ j ][ i ]; } } plik.close(); return true;
|
|
waxx |
» 2012-10-16 17:28:28 jest k nie przejmuj sie tym lol
|
|
hincu |
» 2012-10-16 17:44:24 if( Map[ j ][ i ] == 1 ) SDL_BlitSurface( Tile, NULL, Screen, & MapRect ); //rysowanie kafelka if( Map[ j ][ i ] == 2 ) SDL_BlitSurface( Dot, NULL, Screen, & MapRect ); //rysowanie kropek(ta gra to Pacman)
zamien na
if( Map[ j ][ i ] == 1 ) SDL_BlitSurface( Tile, NULL, Screen, & MapRect ); //rysowanie kafelka else if( Map[ j ][ i ] == 2 ) SDL_BlitSurface( Dot, NULL, Screen, & MapRect ); //rysowanie kropek(ta gra to Pacman)
wtedy kazda taka petla bedzie sprawdzala tylko raz warunek a nie wszystkie po koleji szczegolnie jak juz znajdzie odpowiedni id tilesetu |
|
» 2012-10-16 18:10:17 Zrobiłem jak mi poradziłeś lecz nie podziałało. Zużycie procesora waha się od 20-25% przy czym mam 4 rdzeniowy procesor. Kod od renderowania: void CGame::Render() { SDL_BlitSurface( Bg, NULL, Screen, NULL ); Map.Draw( Screen ); Player.Draw( Screen ); if( Timer < SDL_GetTicks() ) { Player.Animation(); Timer = SDL_GetTicks() + 170; } SDL_Flip( Screen ); if( 1000 / 30 >( SDL_GetTicks() - Timer ) ) { SDL_Delay( 1000 / 30 -( SDL_GetTicks() - Timer ) ); } }
Jeśli wykomentuję Player.Draw(Screen) to 1-2% zużycie. Nie wiem jaki może być problem. |
|
Mrovqa |
» 2012-10-16 19:24:06 Nie widzę nigdzie czegoś na wzór Sleepa = nic dziwnego, że gra zajeżdża cały rdzeń procesora. |
|
» 2012-10-16 19:30:46 Jest kontrola FPSów if( 1000 / 30 >( SDL_GetTicks() - Timer ) ) { SDL_Delay( 1000 / 30 -( SDL_GetTicks() - Timer ) ); }
Wcześniej jak robiłem sam SDL_Delay(200) gra nie chodziła płynnie bo dodawałem do player'a +32 zamiast np. +0.3. |
|
« 1 » 2 |