Pętla do ... while, przykład - wypisz napis
Ostatnio zmodyfikowano 2012-10-19 16:10
Highlander Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Pętla do ... while, przykład - wypisz napis » 2012-10-19 14:40:08 Hej, możecie mi wytłumaczyć dzięki czemu algorytm zrozumiał ile razy ma wypisać "napis" ? starałem sie nic nie przeoczyć we wcześniejszych tematach. Domyślam sie że ma to coś wspólnego z tymi dwoma pauzami "ile--". Prosze o pomoc albo przynajmniej podanie mi linku do wyjaśnienia akurat tego mini wątku. Pozdrawiam #include <iostream> int main() { int ile; std::cout << "Ile razy wypisac napis? "; std::cin >> ile; if( ile > 0 ) do { std::cout << "Napis" << std::endl; ile--; } while( ile > 0 ); return 0; } |
|
Dragonit |
» 2012-10-19 15:17:18 1. Podajesz ilość powtórzeń. 2. Robisz powtórzenia sprawdzając warunek (ile > 0), czyli "rób powtórzenia do czasu gdy zmienna > 0". 3. Inkrementuj zmienną co obieg pętli, jak będzie 0 to program opuści pętle. Jeszcze można to narysować :p Edit: z tymi dwoma pauzami "ile--" |
To minusy są :) |
|
Highlander Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2012-10-19 15:47:28 rozumiem, ale chodzi mi o to dlaczego są w tym programie akurat te dwa minusy ? wiem, ze jestem noob ale proboje to zrozumiec, prosze o cierpliwość ;) |
|
Dragonit |
» 2012-10-19 16:07:58 Służą one do zmniejszenia lub zwiększenia wartości danej zmiennej o 1. Każdy operator można stosować na 2 sposoby: preinkrementacja/predekrementacja - najpierw wartość zmiennej zostanie zmieniona, a później zwrócona, lub postinkrementacji/postdekrementacji - najpierw zostanie zwrócona wartość zmiennej, a następnie wartość zmiennej zostanie zmieniona. |
W kursie tego nie ma ? |
|
DejaVu |
» 2012-10-19 16:10:52 |
|
« 1 » |