kierunek pocisku
Ostatnio zmodyfikowano 2012-10-20 20:53
m4tx |
» 2012-10-20 19:32:45 Skoro masz 2 punkty, to robisz z nich prostą i już masz tor kuli. Rozwiązanie, które podał SeaMonster służy do wyznaczania toru, kiedy masz 1 punkt i kierunek lotu :) |
|
Mrovqa |
» 2012-10-20 19:39:51 Wtf? Po co Ci tu trójkąt? :P |
Wyliczanie pozycji za pomocą cos i sin to nic innego jak podobieństwo trójkątów... gdzie 'z' to przeciwprostokątna, a bok1 to jeden z boków owego trojkąta. Ale jakos nie za bardzo to działa :p. Czy dobrze rozumiem ten wzór x=cos(kąt) ? |
Co do wyliczania: x = cos( angle ) * r; y = sin( angle ) * r;
r to odległość w linii prostej. |
|
m4tx |
» 2012-10-20 19:48:33 Wyliczanie pozycji za pomocą cos i sin to nic innego jak podobieństwo trójkątów... |
To ja wiem, ale nie widzę sensu :) |
|
flrone Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2012-10-20 19:58:44 aha... Czyli z koła mam to wyliczyć :D ja myślałem ze z trójkątów.. a to np. jak mam te 2 punkty to łącząca je linia wyznacza promień całego koła tak? I niestety nie wiem jak mam obliczyć ten kąt z Koła... |
|
Mrovqa |
» 2012-10-20 20:00:12 To ja wiem, ale nie widzę sensu :) |
Skoro wiesz, to po co wyskoczyłeś, 'po co Ci trójkąt'? :P Btw w czym nie widzisz sensu? /edit: aha... Czyli z koła mam to wyliczyć :D ja myślałem ze z trójkątów.. |
Też to można tak traktować, co jednak nie zmienia faktu, iż cos i sin się wyłoniło z trójkąta. a to np. jak mam te 2 punkty to łącząca je linia wyznacza promień całego koła tak? I niestety nie wiem jak mam obliczyć ten kąt z Koła... |
Nie rozumiem po co Ci wyliczać ten kąt... Trzyma się go w zmiennej i pozycje z niego wylicza. angle =( x - x0 ) /( y - y0 ) * 360; if( angle < 0 ) angle += 360;
x,y - aktualnie współrzędne x0,y0 - współrzędne początku układu współrzędnych (względem czego liczysz) |
|
m4tx |
» 2012-10-20 20:14:59 Skoro wiesz, to po co wyskoczyłeś, 'po co Ci trójkąt'? :P Btw w czym nie widzisz sensu? |
Nie widzę sensu w korzystaniu z funkcji trygonometrycznych, czy tworzenia jakichś trójkątów, kiedy już mamy 2 punkty i ich pozycje :) |
|
flrone Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2012-10-20 20:21:39 No to kolejny mam problem.. coś robię nie tak. Cały czas w lewym górnym rogu się mi to pokazuje. ( ten pocisk który wystrzeliwuje ) a i nie animuje się w ogóle tylko od razu sie pojawia w lewym górnym rogu __
już się animuje, po prostu zamiast x=cos(angle) musiałem dać x+=... ale działa tylko w osi X ... poziomo wystrzeliwuje. |
|
SeaMonster131 |
» 2012-10-20 20:26:56 już się animuje, po prostu zamiast x=cos(angle) musiałem dać x+=... ale działa tylko w osi X ... poziomo wystrzeliwuje.
|
To daj także y+=... Dawno nie pisałem, dlatego zapomniałem o plusie, wybacz :P |
|
1 « 2 » 3 |