Zyper Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2012-11-02 12:08:22 No ja już wcześniej zaimplementowałem sobie Box2D, ale skasowałem, bo doszedłem do wniosku, że lepiej będzie samemu się czegoś nauczyć. Już samo SFML wydaje mi się za dużym ułatwieniem :P
No dobra, myślę, że nikt lepiej tego problemu nie rozwiąże niż ja sam.
Żegnam :)
ps. Jeśli uda mi się rozwiązać TEN problem, to podam rozwiązanie. |
|
diego997 |
» 2012-11-02 12:25:32 Btw jak zaimplementujesz 2d Boxa to daj znac mi sie nigdy nie udalo ;p
A co do kolizji to moze sproboj wykrywac w taki sposob, ze jezeli obiekt znajduje sie po prawej stronie to sprawdzasz kolizje tylko miedzy prawa krawedzia i nim, tzn jak poruszasz sie w prawo to non stop sprawdzasz kolizje miedzy prawa krawedzia a obiektami, jak natrafisz na kolizje to blokujesz poruszanie w prawo, natomiast w lewo mozesz isc bo wykrywasz kolizje analogicznie czyli po lewej stronie nic nie stoi :D Ja tak zawsze wykrywam tzn to ma tylko zastosowanie dla czworokatow im wiecej katow tym gorzej ;p |
|
» 2012-11-02 12:39:43 Implementacja Box2D jest taka sama jak SFML. Ładujesz po prostu wszystkie pliki, z tym, że Box2D nie ma statycznych bibliotek, więc chyba trzeba pliki dll wrzucać do folderu z grą. W internecie na pewno jest pełno poradników :P Co do tego pomysłu Twojego, to próbowałem coś takiego zrobić, ale 4 maski to za mało. Jeśli jest ściana bloków z jednej strony musiałbym używać po 2 maski na jedną stronę. http://i.snag.gy/ZNWKm.jpgNie wiem czy to dobre rozwiązane, zajmuje dużo czasu takie bawienie się z IntRect :P |
|
akwes |
» 2012-11-02 13:44:35 Ok. Ogólnie to nie rozumiem całego problemu :P
Jeżeli mam listę bloków, które są równo i postać to jestem w stanie sprawdzić wszystkie kolizje, które zachodzą. Trzeba przelecieć po całej liście i nie przerywać tego przechodzenia gdy już wpadniemy na jakąś kolizję, a jedynie danemu klockowi ustawiać flagę kolizji. Kolizję należy sprawdzać przed ruchem. Jeżeli stoję obok ściany to mogę iść (nie naciskam na nią - nie ma kolizji).
Przed chwilą nawet naskrobałem prosty przykład tego :P Taka sama kolizja jak w prostych platformówkach. |
|
» 2012-11-02 14:26:23 Serio? No ja też myślałem tak jak Ty, ale pojawiły się jakieś dziwne komplikacje...
Może problemem u mnie nie jest teoria, ale praktyczne zastosowanie pomysłu w kodzie.
Jak masz też przykład, to poproszę :P
ps. Musiałem pisać drugi raz wiadomość, bo po kliknięciu "Zapisz zmiany" chyba poprzedniej nie wysłało :( |
|
akwes |
» 2012-11-02 14:42:35 VS2012, SFML 2.0
#include <SFML/Graphics.hpp> #include <list>
class CRect { sf::Color Color; sf::RectangleShape Rect; public: CRect( sf::Vector2f size, sf::Color col, sf::Vector2f Pos ) : Rect( size ) , Color( col ) { Rect.setFillColor( Color ); Rect.setPosition( Pos ); } sf::FloatRect GetRectToColide() { return Rect.getGlobalBounds(); } void SetPosition( float x, float y ) { Rect.setPosition( x, y ); } void SetColide() { Rect.setFillColor( sf::Color::Red ); } void SetFree() { Rect.setFillColor( Color ); } void Draw( sf::RenderWindow & app ) { app.draw( Rect ); } };
class CRectList { public: std::list < CRect * > Items; void Add( CRect * rect ) { Items.push_back( rect ); } ~CRectList() { } void Draw( sf::RenderWindow & app ) { std::list < CRect * >::iterator it = Items.begin(); while( it != Items.end() ) { ( * it )->Draw( app ); it++; } } };
class CPlayer { sf::RectangleShape Rect; public: CPlayer( const sf::Vector2f & vec ) : Rect( vec ) { Rect.setFillColor( sf::Color::Yellow ); Rect.setPosition( 400, 300 ); } sf::FloatRect GetRectToColide() { return Rect.getGlobalBounds(); } void Move( sf::Vector2f Vec ) { Rect.move( Vec ); } sf::Vector2f Move( float time ) { sf::Vector2f vec; if( sf::Keyboard::isKeyPressed( sf::Keyboard::W ) ) { vec.y -= 1; } if( sf::Keyboard::isKeyPressed( sf::Keyboard::S ) ) { vec.y += 1; } if( sf::Keyboard::isKeyPressed( sf::Keyboard::A ) ) { vec.x -= 1; } if( sf::Keyboard::isKeyPressed( sf::Keyboard::D ) ) { vec.x += 1; } return sf::Vector2f( vec.x * 200 * time, vec.y * 200 * time ); } void Draw( sf::RenderWindow & app ) { app.draw( Rect ); } }; class CColider { public: static bool IsCol( sf::FloatRect c1, sf::FloatRect c2 ) { if( c1.left + c1.width >= c2.left ) if( c1.left <= c2.left + c2.width ) if( c1.top + c1.height >= c2.top ) if( c1.top <= c2.top + c2.height ) return true; return false; } static void Colide( CPlayer & pl, sf::Vector2f Move, CRectList & List ) { sf::FloatRect tmp = pl.GetRectToColide(); tmp.left += Move.x; sf::FloatRect tmp2 = pl.GetRectToColide(); tmp2.top += Move.y; std::list < CRect * >::iterator it = List.Items.begin(); bool Colided1 = false; bool Colided2 = false; while( it != List.Items.end() ) { if( IsCol( tmp,( * it )->GetRectToColide() ) ) { ( * it )->SetColide(); Colided1 = true; } else if( IsCol( tmp2,( * it )->GetRectToColide() ) ) { ( * it )->SetColide(); Colided2 = true; } else { ( * it )->SetFree(); } it++; } if( !Colided1 ) pl.Move( sf::Vector2f( Move.x, 0 ) ); if( !Colided2 ) pl.Move( sf::Vector2f( 0, Move.y ) ); } };
int main() { sf::RenderWindow App( sf::VideoMode( 800, 600 ), "SFML works!" ); sf::Clock Clock; float time = 0; CPlayer Player( sf::Vector2f( 50.f, 50.f ) ); CRectList RList; RList.Add( new CRect( sf::Vector2f( 50, 50 ), sf::Color::Blue, sf::Vector2f( 150, 70 ) ) ); RList.Add( new CRect( sf::Vector2f( 50, 50 ), sf::Color::Green, sf::Vector2f( 150, 120 ) ) ); RList.Add( new CRect( sf::Vector2f( 50, 50 ), sf::Color::White, sf::Vector2f( 150, 170 ) ) ); RList.Add( new CRect( sf::Vector2f( 50, 50 ), sf::Color::Cyan, sf::Vector2f( 130, 220 ) ) ); RList.Add( new CRect( sf::Vector2f( 50, 50 ), sf::Color::Magenta, sf::Vector2f( 230, 150 ) ) ); RList.Add( new CRect( sf::Vector2f( 50, 50 ), sf::Color::Magenta, sf::Vector2f( 340, 150 ) ) ); while( App.isOpen() ) { sf::Event event; while( App.pollEvent( event ) ) { if( event.type == sf::Event::Closed ) App.close(); } App.clear(); CColider::Colide( Player, Player.Move( time ), RList ); RList.Draw( App ); Player.Draw( App ); App.display(); time = Clock.restart().asSeconds(); } return 0; }
Kod jest roboczy :P Jak Ci zależy na detalach to sobie pozmieniaj sf::Vector2f na const sf::Vector2f & itd :P |
|
diego997 |
» 2012-11-02 14:58:48 Zyper dziekuje ci najmocniej za napisanie tego posta dzieki tobie akwes wyslal program w ktory porusza blokami bez przycinania masakra.
Pierwszy raz widze zeby poruszajacy obiekt nie przycinal nie wierze w to ;d |
|
» 2012-11-02 15:14:16 Spoko, mam to samo :) Nie mi dziękuj ;)
Dzięki Ci akwes, nawet nie wiedziałem, że istnieje taka fajna lista. Ja się na tablicach męczyłem... No dobra, będzie analizowania przykładu na tydzień. Temat zamykam, dziękuję wszystkim (a szczególnie akwesowi) za pomoc.
Pozdrawiam, Zyper |
|
1 « 2 » |