pakulasny Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Użycie getch() powoduje wyłączenie komputera » 2012-10-27 21:30:23 Sieemka wszystkim, ucze się programować, i mój przykładowy kod zrodlowy to:
#include <string> #include <iostream> #include <conio.h>
void main() { std::string strImie; std::cout << "podaj swoje imie: "; std::cin >> strImie; std::cout << "twoje imie to:" << strImie << "." << std::endl; getch(); }
wszyystko działa, tylko że funkcja "getch" (najprawdopodobniej) zamiast wyłączyc program, to resetuje mi komputer, pojawia się na chwile niebieski ekran, i BUM! reset ;) jest to baardzo irytujące, i przeszkadza w nauce, wiecie może co z tym zrobić ?? Z góry wieeelkie dzięki za pomoc ! :* |
|
DejaVu |
» 2012-10-27 21:32:58 1. Ta funkcja nie wyłącza komputera. 2. Jeżeli masz takie problemy tylko i wyłącznie przy programowaniu to powinieneś odinstalować obecnie używane środowisko i zainstalować je jeszcze raz. Istnieje bowiem prawdopodobieństwo, że masz wirusa w swoim kompilatorze (choć osobiście nie słyszałem jeszcze o takim przypadku).
Inną opcją są wirusy w systemie, no ale sam chyba wiesz najlepiej czego możesz się spodziewać po swoim komputerze... |
|
» 2012-10-27 21:37:25 na kompilatorze Code::blocks mialem to samo, teraz mam Visual c++ i to samo... to nie wina kompilatora |
|
Drraven |
» 2012-10-27 21:37:52 Weź wywal tego getch()a. Zostaw windowsowy syf za sobą -> Programuj na Linuxie. Ale, jeśli nie możesz tego zrobić to po prostu wywal tą funkcje. Uruchom program cmd.exe i w nim odpalaj swoje konsolowe programy, konsola nie zniknie ci po kilku sekundach ;D
Jest też wyjście z funkcja sleep ale to WinApi więc też to zostaw w pizdu ;D
|
|
DejaVu |
» 2012-10-27 21:38:19 No to masz jakąś lipę z systemem operacyjnym, bądź programem antywirusowym (o ile w ogóle go używasz). /edit: Zostaw windowsowy syf za sobą -> Programuj na Linuxie.
|
Nie musisz zarażać innych swoją nienawiścią do Windowsa tym bardziej, że należysz do przytłaczającej mniejszości zwolenników 'linuksa'. |
|
» 2012-10-27 21:40:08 przeskanuje kompa, i zobacze, moze rzeczywiscie jakis wirus.. ;p |
|
Drraven |
» 2012-10-27 21:46:24 Nie musisz zarażać innych swoją nienawiścią do Windowsa tym bardziej, że należysz do przytłaczającej mniejszości zwolenników 'linuksa'. |
Niech po prostu wywali tą zbędną funkcje i wszystko będzie dobrze. Nie powinieneś jako administrator cisnąć mnie personalnie :D |
|
akwes |
» 2012-10-27 21:54:21 tę zbędną funkcję :) @autor tematu Wyłącz całe oprogramowanie antywirusowe i odpal program. Jeżeli będzie to samo, to jest to co najmniej dziwne :) |
|
« 1 » 2 |