[C++] Program do wystawiania faktury
Ostatnio zmodyfikowano 2012-11-03 23:06
blogther Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[C++] Program do wystawiania faktury » 2012-11-03 22:01:14 napisałem kod stosujac operatory new i delete ale kod nie chce sie skompilowac
#include <cstdlib> #include <iostream> #include <string> #include <math.h> #include <conio.h>
using namespace std;
struct produkt { string nazwa; int ilosc; float cena_za_sztuke; float cena; };
int main( int argc, char * argv[] ) { float kwota; int n; cout << "Podaj liczbe produktow znajdujacych sie na fakturze." << endl; cin >> n; produkt = new produkt[ n ]; for( int i = 0; i < n; i++ ) { cout << "Nazwa Produktu: "; cin >> produkt[ i ].nazwa; cout << "Ilosc: "; cin >> produkt[ i ].ilosc; cout << "Cena za sztuke: "; cin >> produkt[ i ].cena_za_sztuke; kwota = kwota + produkt[ i ].ilosc * produkt[ i ].cena_za_sztuke; } cout << "Lp.\tNazwa\tIlosc\tCena za szt.\tCena calkowita\n\n"; for( int i = 0; i < n; i++ ) { cout << j + 1 << "\t" << produkt[ i ].nazwa << "\t" << produkt[ i ].ilosc << "\t" << produkt[ i ].cena_za_sztuke << "\t\t" << produkt[ i ].cena << "\n"; } cout << "\n\t\t\tKwota do zaplaty: " << kwota << endl; delete[] produkt; system( "PAUSE" ); return EXIT_SUCCESS; }
to moj pierwszy program napisany stosujac operatory new i delete wiec prosze o pomoc w znalezieniu błedów. |
|
DejaVu |
» 2012-11-03 22:08:53 1. Błędy kompilacji się wkleja jak już się temat zakłada. 2. Błędy kompilacji się czyta przed założeniem tematu.
Z kodu wynika, że nie wiesz jak się tworzy zmienne. |
|
» 2012-11-03 22:30:57 oto błedy kompilacji: 23 expected primary-expression before '=' token 27 expected primary-expression before '[' token
cos takiego mi sie wyswietla |
|
DejaVu |
» 2012-11-03 22:34:22 produkt = new produkt[ n ];
Przeanalizuj powyższą linijkę, a dokładniej to co jest po lewej stronie znaku =. |
|
» 2012-11-03 22:59:24 wiem jak napisze tak
produkt * produkty; produkty = produkt[ n ];
to w tym miejscu nie bedzie sie juz wyswietlał bład ale dlaczego tego nie wiem? |
|
DejaVu |
» 2012-11-03 23:02:22 Blisko, ale to również jest złe rozwiązanie. 1. Powróć do lekcji poświęconej tworzeniu zmiennym (poważnie). 2. Później zapoznaj się z lekcją poświęconą strukturom. 3. Później poczytaj jak się tworzy zmienne wskaźnikowe. 4. Potem poczytaj jak się alokuje tablicę dynamicznie. |
|
» 2012-11-03 23:06:08 okey dzieki jutro wroce do tego zadania jak to wszystko przeczytam |
|
« 1 » |