Klasa, a struktura.
Ostatnio zmodyfikowano 2012-11-04 14:10
jestemslepy Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Klasa, a struktura. » 2012-11-04 09:39:09 Witam. Mam mały problem. Nie bardzo rozumiem w jakiej sytuacji wykorzystywać klasy, a w jakiej sytuacji struktury. Bardzo proszę o wyjaśnienie :) |
|
Savail |
» 2012-11-04 09:44:07 Struktura jest pozostałością po C. Ogólnie wydaje mi się, że powinno się używać klas w C++ ale znajomość struktur także się przydaje. Dużo bibliotek nadal używa różnych struktur do przechowywania danych. |
|
jestemslepy Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2012-11-04 09:47:36 To jeszcze zadam jedno pytanie dotyczące klas. Czy jeżeli ustawię, że zawarte w nim funkcje są publiczne to mogę je odczytywać w ten sam sposób jak ze struktur ? Chodzi mi o ten zapis : cout << "Imie Administratora to : " << uzytkownicy.jestemslepy << endl; |
|
jsc |
» 2012-11-04 09:58:59 Funkcje się wywołuje, a nie czyta. Wszystko co publiczne można tak wykorzystywać, tylko przy metodach nie zapominaj nawiasów. |
|
Mrovqa |
» 2012-11-04 14:10:23 W C++ struktura to klasa - różnica leży w słowie kluczowym i domyślnym dostępie do składników klasy. Obojętne co użyjesz - klasy czy struktury - na jedno wyjdzie :) Ja to robię tak, że jeśli coś ma tylko trzymać dane to definiuje za pomocą słowa kluczowego struct, jeśli obiekt ma pracować (np. wczytać coś z pliku czy wyświetlić na ekranie) - class. |
|
« 1 » |