[C++] Budowanie trójkąta
Ostatnio zmodyfikowano 2012-11-05 23:04
akwes |
» 2012-11-05 23:04:41 @jsc Proszę Cię, narysuj mi gwiazdkę na środku konsoli w Windows na 80 znakowej linii :) Podpowiem Ci, że wtedy rozmiar konsoli musiałby być nieparzysty, aby to było możliwe. Dzieląc konsolę na pół otrzymasz |40 znaków|40 znaków|. Więc jak narysujesz gwiazdkę to będzie |39 znaków|*|40 znaków| albo |40 znaków|*|39 znaków|. W przypadku liczby nieparzystej byłoby np. dla 81 |40 znaków|*|40 znaków|. Dlatego w takich zadaniach zwykle się dodaje, że lewy kąt trójkąta ma dotykać lewej ściany konsoli. Jest to klasyczne zadanie, które występuje mi. w Ćwiczenia z języka C autorstwa Claude Delannoy'a, a zadawane jest w technikach i liceach, i dobrze bo według mnie to zadanie jest świetne do treningu pętli. Być może warto by je dodać do kursu, jeżeli jeszcze go tam nie ma :) Napisać program, który będzie rysował trójkąt równoramienny złożony z gwiazdek. Wysokość trójkąta, mierzona liczbą wierszy, będzie daną wejściową programu. Ostatni wiesz trójkąta powinien stykać się z lewym brzegiem ekranu.
|
|
|
1 « 2 » |