Program do diagramów rozpisujących pliki .cxx .hxx i inne
Ostatnio zmodyfikowano 2012-11-09 11:03
crash Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Program do diagramów rozpisujących pliki .cxx .hxx i inne » 2012-11-07 20:39:50 Jest może jakiś program (może być płatny), któremu podałoby się pliki z kodem źródłowym, a on by na podstawie kodu zrobił diagramy, rozpiskę, drzewo itp. instrukcji wywołujących jakieś tam inne instrukcje (funkcje)? Coś jak ma IDA pokazująca zależności w kodzie asemblera dla wczytanej binarki?
Jest takie cuś czy to tylko marzenie ściętej głowy? :)
Masz dośc obszerny program do rozkminienia i powoli kończą mi się kartki A4... |
|
Badman |
» 2012-11-08 14:11:04 Pod linuksem środowisko programistyczne Anjuta zawiera taki plugin.
Z tego co wiem opiera się na Graphviz, w necie są "skrypty" do Phytona, które przy użyciu Graphviz'a generują diagramy.
|
|
DejaVu |
» 2012-11-08 16:07:44 Graphviz służy do rysowania grafów skierowanych/nieskierowanych. Moim zdaniem on chciałby z kodu wygenerować diagramy UML. Czyli: StarUML (darmowy), Enterprise Architect (trial 30 dni bodajże). No i chociażby to co jest relkamowane: http://www.visual-paradigm.com/download/vpuml.jsp. |
|
Badman |
» 2012-11-09 08:15:03 Ależ w Graphviz'ie można w UML'u |
|
DejaVu |
» 2012-11-09 10:41:30 @up: a to przepraszam :) tego nie wiedziałem :P |
|
Badman |
» 2012-11-09 11:03:03 Znalazłem nawet strone, która generuje grafy i diagramy.
Przykładowy kod, który należy wrzucić do edytora na stronie, a później wcisnąć przycisk "Run Graphviz script":
digraph G {
node [fontname = "Bitstream Vera Sans"
fontsize = 8
shape = "record"]
edge [fontname = "Bitstream Vera Sans"
fontsize = 8]
Osoba [label = "{Osoba|+ imie : string\l+ nazwisko : string\l+ wiek : int\l|+ osoba_set_nazwisko(Osoba * obj, const gchar * tekst) : void\l}"]
Student [label = "{Student|+ numer_indeksu|+ ustaw_nr_indesku(int nr) : void\l}" ]
Profesor[label = "{Profesor|+ numer_sali_wykladowj: int\l+ tytul_akademicki : string\l |+ ustaw_nr_sali(int nr) : void\l}" ]
edge [arrowhead = "empty"]
Student -> Osoba
Profesor -> Osoba
}
Wygenerowany zostanie diagram klas w UML'u. |
|
« 1 » |