mam problem w zad. dom. z lekcji 10 na poziomie 1
Ostatnio zmodyfikowano 2012-11-13 20:23
iluminium Temat założony przez niniejszego użytkownika |
mam problem w zad. dom. z lekcji 10 na poziomie 1 » 2012-11-13 20:10:50 Problem jest taki: zadanie do wykonania: Napisz program, który wczyta dwie liczby całkowite a i b, a następnie wykona na nich obliczenia. Efekt działania programu powinien być następujący: Podaj a: 5 Podaj b: 4 a + b = 9 a - b = 1 a * b = 20 a / b = 1 a % b = 1 napisałem tak: #include <iostream> using namespace std; int main() { int a = 5, b = 4; cout << "Podaj a: " << a << endl; cout << "Podaj b: " << b << endl; a += b; cout << "a + b = " << a << endl; a -= b; cout << "a - b = " << a << endl; a *= b; cout << "a * b = " << a << endl; a /= b; cout << "a / b = " << a << endl; a %= b; cout << "a % b = " << a << endl; return 0; } ale wynik odejmowania i dzielenia dziwny: Podaj a: 5 Podaj b: 4 a + b = 9 a - b = 5 a * b = 20 a / b = 5 a % b = 1 dlaczego? z góry dzięki |
|
SeaMonster131 |
» 2012-11-13 20:12:41 Bo cały czas operujesz na jednej zmiennej. Dodajesz do niej jakąś wartość, później odejmujesz itd. Dlatego wyniki się różnią. A po drugie, to użytkownik ma wpisać wartość zmiennych a i b :P |
|
» 2012-11-13 20:20:13 ale w kursie było tak #include <iostream> int main() { double liczba = 123.3; std::cout << "liczba = " << liczba << std::endl; liczba = liczba + 6.7; std::cout << "liczba = " << liczba << std::endl; liczba -= 30; std::cout << "liczba = " << liczba << std::endl; liczba /= 11; std::cout << "liczba = " << liczba << std::endl; liczba *= 3; std::cout << "liczba = " << liczba << std::endl; int nowa = liczba; std::cout << "nowa = " << nowa << std::endl; nowa %= 8; std::cout << "nowa = " << nowa << std::endl; nowa++; std::cout << "nowa = " << nowa << std::endl; ++nowa; std::cout << "nowa = " << nowa << std::endl; nowa *= 10; std::cout << "nowa = " << nowa << std::endl; --nowa; std::cout << "nowa = " << nowa << std::endl; nowa--; std::cout << "nowa = " << nowa << std::endl; return 0; } jak widać tu także wszystkie działania są wykonywane na jednej zmiennej (na "liczba") i wychodzi jak powinno: liczba = 123.3 liczba = 130 liczba = 100 liczba = 9.09091 liczba = 27.2727 nowa = 27 nowa = 3 nowa = 4 nowa = 5 nowa = 50 nowa = 49 nowa = 48 |
|
» 2012-11-13 20:23:59 dobra załapałem jak zacząłem myśleć :P
dzięki i pozdrawiam |
|
« 1 » |