[Lekcja 19] Praca domowa
Ostatnio zmodyfikowano 2012-11-19 12:44
tqit71 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[Lekcja 19] Praca domowa » 2012-11-18 14:29:15 Ostatnio po długim czasie wróciłem do nauki programowania i niestety muszę zaczynać od podstaw. Jedno pytanie z uwagi na to, że ciężko jest sprawdzić w tym wypadku 100% poprawność działania programu - czy są tu jakieś głupie błędy? Szczególnie chodzi mi o rozmiar tablicy oraz ilość obrotów pętli. #include<iostream> #include<cstdlib> #include<ctime> using namespace std;
int wylosujLiczby( int * tablica, int ileLiczb, int poczatek, int koniec ) { srand( time( NULL ) ); int licznik = 0; do { tablica[ licznik ] = rand() %( koniec - poczatek + 1 ) + poczatek; licznik++; } while( licznik <=( ileLiczb - 1 ) ); }
int wypiszLiczby( int * tablica, int ileLiczb ) { int licznik = 0; do { cout <<( licznik + 1 ) << ".: " << tablica[ licznik ] << endl; licznik++; } while( licznik <=( ileLiczb - 1 ) ); }
int obliczSume( int * tablica, int ileLiczb ) { int suma = 0; int licznik = 0; do { suma = suma + tablica[ licznik ]; licznik++; } while( licznik <=( ileLiczb - 1 ) ); return suma; }
int main() { int tablica[ 999 ]; wylosujLiczby( tablica, 999, 4, 10 ); wypiszLiczby( tablica, 999 ); int iSuma = obliczSume( tablica, 999 ); cout << "Suma liczb wynosi: " << iSuma << std::endl; return 0; }
|
|
przemko06 |
» 2012-11-19 12:44:31 Też sie ucze ale taka moja uwaga: nie lepiej by było zapisać tak - wylosujLiczby( tablica, 999, 4, 7 ); i wtedy: tablica[ licznik ] =( rand() % koniec ) + poczatek; a to: while( licznik <=( ileLiczb - 1 ) ); np tak: while( licznik < ileLiczb; |
|
« 1 » |