[C++] Wypisywanie tekstu podaną ilość razy
Ostatnio zmodyfikowano 2012-11-20 20:17
young Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2012-11-20 19:56:37 Proszę przeanalizujcie ten kod bo ja nie wiem o co chodzi #include <iostream> #include<stdio.h> #include<stdlib.h> using namespace std; int main() { system( "chcp 1250" ); int a, b; int i = 3; cout << endl; cout << "Podaj wartość dla a: " << endl; cin >> a; cout << "Podaj wartość dla b: " << endl; cin >> b; do for( int i = 0; i < 3; i++ ) { cout << endl; cout << "HEJ" << endl; } while( a < b ); cin.get(); return 0; } |
|
crash |
» 2012-11-20 20:05:18 Odpal swój kod klawiszem F8 (devcpp, c::b). Pozwala on na analizowanie programu instrukcja po instrukcji, tj.: wciskasz raz klawisz, a program przechodzi do następnej instrukcji w kodzie źródłowym, wykonuje ją a wynik, jeśli to możliwe, wyświetla się na konsoli.
Albo ok, poanalizujemy razem :]
Przykładowe użycie.
1. a=5, 2. b=10, 3. zaczyna się pętla do..while 4. pętla for wykonuje się trzy razy, efekt: 3x HEJ w co drugiej linijce 5. program sprawdza, czy a jest mniejsze od b. Jeśli tak, to punkt 3, jeśli nie, kończy się pętla do..while |
|
young Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2012-11-20 20:09:52 Ok dzięki wielkie już wszystko wiem . Pozdrawiam |
|
crash |
» 2012-11-20 20:17:14 Boś nie czytał jak działa pętla do..while, ani nie odpaliłeś swojego kodu krokowo za pomocą F8. Jeśli podasz A mniejsze od B, to kod znajdujący się między do a while będzie się wykonywał w kółko, w końcu taki masz tam warunek (a<b). Jeśli jednak B będzie mniejsze od A, to warunek zakończenia do..while będzie spełniony. Wtedy to, co jest zapętlone przez do..while wykona się tylko jeden raz. Skoro chcesz wyświetlić trzy razy razy tekst, to po co Ci dwie pętle? |
|
1 2 « 3 » |