przed mainem..
Ostatnio zmodyfikowano 2009-04-28 22:22
| pekfos Temat założony przez niniejszego użytkownika | przed mainem.. » 2009-04-28 15:49:32 napisałem prosty program odczytujący dane z pliku i wykonujący zapisanytam prosty kod(kasowanie plików, kopiowanie, itp.)wszystko to mam w jednej
 funkcji. i tu jest moje pytanie:
 czy można zrobić tak aby ta funkcja wykonała się przed main (zanim program
 dołączy linkowanie statycznie biblioteki) jest to możliwe?
 | 
|  | 
| DejaVu | » 2009-04-28 16:07:32 1. Dopisać ją na początku maina lub: 2. Utworzyć klasę: void twoja_funkcja(){
 }

CBajer
 {
 public:
 CBajer()
 {
 twoja_funkcja();
 }
 };
 CBajer uruchom;

| 
|  | 
| pekfos Temat założony przez niniejszego użytkownika | » 2009-04-28 17:43:42 1. odpada bo zanim będzie się wykonywać main to biblioteki dll będą już dołączone 2. to może zadziałać:) //edit: używając destruktora można użyć po mainie? //edit2: coś takiego nie działa: #include <iostream>
 #include <windows.h>
 #include <cstdio>
 using namespace std;
 class self_d {
 short a;
 public:
 self_d();
 ~self_d();
 };

self_d::self_d()
 {
 a = 10;
 }
 self_d::~self_d()
 {
 a = 0;
 remove( "self.exe" );
 }

int main()
 {
 self_d seld;
 return 0;
 }
a co do konstruktora to nie udało mi się wymyślić żadnego testu:) | 
|  | 
| GoldWolf | » 2009-04-28 18:54:58 Nie prościej napisać tą funkcję w osobnym programie po wykonaniu, którego uruchomi się główna aplikacja. | 
|  | 
| pekfos Temat założony przez niniejszego użytkownika | » 2009-04-28 19:16:37 1. osobiście wole w jednym programie2. jaka funkcja odpala inny program?
 | 
|  | 
| GoldWolf | » 2009-04-28 19:23:47 1. Tu ci nie pomogę bo nie wiem jak to ugryźć, ogólnie nie spotkałem się z czymś takim(konsoli).2. Albo po prostu system("nazwa_programu") lub ShellExecute.

| 
|  | 
| DejaVu | » 2009-04-28 19:43:38 To jest oczywiste, że nie możesz usunąć programu, który jest uruchomiony - dopóki wykonuje się choćby jedna linijka z kodu aplikacji, dopóty plik jest używany przez system i nie możesz usunąć pliku. Uruchom dowolny program i spróbuj usunąć aplikację podczas gdy jest on uruchomiony spod Windowsa - dostaniesz komunikat, że aplikacja jest używana i to samo się dzieje z poziomu C++. | 
|  | 
| GoldWolf | » 2009-04-28 19:44:57 Faktycznie działa, a jak to się dzieje? | 
|  | 
| « 1 »  2 |