Wczytywanie tekstu - standardowy strumień wejścia
Ostatnio zmodyfikowano 2012-11-30 22:44
whiskas Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Wczytywanie tekstu - standardowy strumień wejścia » 2012-11-30 22:13:43 Witam Jak dotąd wszystkie programy z tego kursu udało mi się samodzielnie dokończyć, jednak w tym przypadku muszę prosić was o pomoc, mianowicie przy zadaniu domowym:"Napisz prosty program, który wczyta imię, nazwisko i wiek dwóch osób." Wszystko było by proste, gdyby nie to że trzeba to zrobić w funkcjach, gdyby trzeba było to zrobić w programie głównym to nie było by problemu. Może ktoś poprawić mój program? ;> #include <iostream> #include <string> #include <cstdlib> using namespace std; string wczytajosobe( string imie[], string nazwisko[], string wiek[] ) { for( int i = 0; i < 2; i++ ) { cout << "Podaj imie:"; getline( cin, imie[ i ] ); cout << "\nPodaj nazwisko:"; getline( cin, nazwisko[ i ] ); cout << "\nPodaj wiek:"; getline( cin, wiek[ i ] ); } }
string wypiszosobe( string imie[], string nazwisko[], string wiek[] ) { for( int i = 0; i < 2; i++ ) { cout << "Imie:" << imie[ i ] << endl; cout << "Nazwisko:" << nazwisko[ i ] << endl; cout << "Wiek:" << wiek[ i ] << endl; } } main() { string imie[ 2 ]; string nazwisko[ 2 ]; int wiek[ 2 ]; for( int i = 0; i < 2; i++ ) { wczytajosobe( imie, nazwisko, wiek ); } for( int i = 0; i < 2; i++ ) { wypiszosobe( imie, nazwisko, wiek ); } system( "PAUSE" ); } |
|
rafixxx25 |
» 2012-11-30 22:38:49 W funkcji main() nie potrzebnie używałeś pętli for. W odpowiednich funkcjach używasz już tych pętli do odpowiednio wczytania i wypisania danych. Używanie ich w mainie nie ma żadnego logicznego sensu. Dodatkowo deklarując tablicę zmiennych wiek nadaj jej typ string(taki typ przyjmujesz w funkcjach i int nie jest potrzebny na potrzeby tego programu).
|
|
whiskas Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Ajjj » 2012-11-30 22:44:21 Faktycznie, nie wiem co we mmnie wstąpiło że dałem te fory w mainie ;d Dzięki za pomoc, temat zamykam. |
|
« 1 » |