Konstruktor z parametrami w pliku nagłówkowym klasy
Ostatnio zmodyfikowano 2012-12-03 21:52
Virpi Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Konstruktor z parametrami w pliku nagłówkowym klasy » 2012-12-03 20:59:08 Witam, mam problem natury czysto technicznej. Chciałbym, aby jedna z klas mojego programu posiadała prywatną zmienną jaką będzie bufor cykliczny z biblioteki boost, ale nie wiem, jak od razu wstawić tam parametr, aby bufor ten miał pojemność np. 20. Moja klasa wygląda tak: class CFrameManager { public: CFrameManager( void ); virtual ~CFrameManager( void ); void add_FastFrame( char * ); void add_SlowFrame( char * ); CFastFrame read_FastFrame(); CSlowFrame read_SlowFrame(); Poco::Event event_; private: boost::circular_buffer < CFastFrame > fastContainer_; void create_FastFrame( char * ); void create_SlowFrame( char * ); };
Przez taki zapis wywołuje mi się konstruktor domyślny, a chciałbym, żeby było to coś takiego: boost::circular_buffer < CFastFrame > fastContainer_( 20 );
ale tego nie można zamieścić w pliku .h Jak należy to zapisać? Czy mam wstawić taką frazę do kostruktora klasy CFrameManager? Pozdrawiam |
|
Mrovqa |
» 2012-12-03 21:52:13 Inicjalizowanie zmiennych (w tym wywoływanie ich kontruktorów) umieszcza się na tzw. liście inicjalizacyjnej konstruktora. CFrameManager( void ) : fastContainer_( 20 ) { } |
|
« 1 » |