Kilka pytań..
Ostatnio zmodyfikowano 2012-12-07 21:03
krystian11102 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Kilka pytań.. » 2012-12-07 17:04:41 Witam. Zacząłem się uczyć C++ Tak jakby "Od nowa".. Po Prostu uzupełniam informację. Mam kilka pytań:
1. Po co są wskaźniki ?
2. Co daje "Rzutowanie" ?
3. Mam Jakiś ComboBox (WinApi) czy jakąś inną kontrolkę. Chciałbym aby jak kliknę/wybiorę przycisk/pozycję to np. zmieni się układ przycisków itp. Jak to zrobić?
4. Da się (WinApi) "Skleić", złączyć po prostu jakieś 2 pliki WAV/MP3 lub jakiś inny format w jeden plik?
5. Czy można zrobić "Komunikator" bez WinSock ? Na takiej zasadzie: Ja i Kumpel mamy ten sam program. Są 2 pola(Treść, Wiadomość), 2 przyciski(Wyślij, Odbierz) i mamy swoje FTP. Chodzi mi o to że jak kliknie "Wyślij" to Wszystko się zapiszę do pliku (TYLKO TO CO ON WPISAŁ) a kiedy user po drugiej stronie kliknie "Odbierz" to IF sprawdzi czy plik się nie zmienił, pobierze go i Wczyta do Edit'a.
FTP Upload/Download - Tylko to mi jest potrzebne. Przepraszam że nie szukałem po prostu chciałbym tutaj zapytać :) Zna ktoś jakieś PROSTE biblioteki do obsługi FTP ?
|
|
Mrovqa |
» 2012-12-07 19:03:47 O tym można całe książki pisać. Ogólnie - jest to bardzo wygodne narzędzie. Przykład - większość bibliotek napisanych w C korzysta ze wskaźników gdzie się tylko da (np. WinAPI, GTK+). | 2. Co daje "Rzutowanie" ? |
Możesz przypisać dane jednego typu do drugiego, taka jakby konwersja (w rzeczywistości dane binarne się nie ulegają zmianie). Są różne typy rzutowań. | 3. Mam Jakiś ComboBox (WinApi) czy jakąś inną kontrolkę. Chciałbym aby jak kliknę/wybiorę przycisk/pozycję to np. zmieni się układ przycisków itp. Jak to zrobić? |
SetWindowPos czy jak się ta funkcja zwała :) | 4. Da się (WinApi) "Skleić", złączyć po prostu jakieś 2 pliki WAV/MP3 lub jakiś inny format w jeden plik? |
Nie wiem czy WinAPI dysponuje czymś takim. To są operacje na danych binarnych i - pewnie, że się da. Wystarczy poszukać. 5. Czy można zrobić "Komunikator" bez WinSock ? Na takiej zasadzie: Ja i Kumpel mamy ten sam program. Są 2 pola(Treść, Wiadomość), 2 przyciski(Wyślij, Odbierz) i mamy swoje FTP. Chodzi mi o to że jak kliknie "Wyślij" to Wszystko się zapiszę do pliku (TYLKO TO CO ON WPISAŁ) a kiedy user po drugiej stronie kliknie "Odbierz" to IF sprawdzi czy plik się nie zmienił, pobierze go i Wczyta do Edit'a. FTP Upload/Download - Tylko to mi jest potrzebne. Przepraszam że nie szukałem po prostu chciałbym tutaj zapytać :) Zna ktoś jakieś PROSTE biblioteki do obsługi FTP ? |
Oczywiście, że da się bez Winscoka, jest wiele innych bibliotek. Ten Twój pomysł - oczywiście, jak dobrze napiszesz, to zadziała, ale to jest złe rozwiązanie. Nie po to wymyślono FTP. Z resztą - jeśli zamierzasz hasło do serwera FTP trzymać w binarce to najbezpieczniej też nie jest. Innymi słowy - nie przejmuj się tym, że słabo rozumiesz programowanie sieciowe, kiedyś musi być ten pierwszy raz. Dasz radę, to nie jest aż tak trudne :) |
|
krystian11102 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2012-12-07 21:03:57 Dzięki Wielkie za odpowiedź :) :) Pozdrawiam, i zamykam :) |
|
| « 1 » |