Debuger
Ostatnio zmodyfikowano 2012-12-09 16:47
kicknoob Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Debuger » 2012-12-09 16:02:28 Jaki jest najdokładniejszy debuger c++ ? Chodzi mi o to aby zwracał uwagę na każdy nawet najmniejszy błąd. |
|
Admixior |
» 2012-12-09 16:07:13 Z reguły debuggery zwracają uwagę na wszystkie błędy które są w jakiś sposób do wykrycia. np użycie niezainicjalizowanej zmiennej itp. Jeśli popełnisz logiczny błąd w algorytmie np wykonasz dodawanie zamiast odejmowania (sory za zbanalizowanie) to i tak tego debuger nie wykryje, bo może o takie coś ci chodziło. |
|
» 2012-12-09 16:15:16 Chodzi mi o coś takiego że np debugger w c::b/dev c++ nie wykryją błedu zawartego w programie poniżej lecz debugger Ms Visual 2008 Express wykryje :
int N ; cin >> N ; int tablica [N] ; // jakas dalsza czesc |
|
m4tx |
» 2012-12-09 16:33:03 |
|
Admixior |
» 2012-12-09 16:35:31 Właściwie to nie jest błąd który ma wykryć debugger tylko kompilator. Takiego czegoś nigdy nie powinno być programu, a debugger wykrywa błędy które są zrobione w gotowym (skompilowanym) programie i normalnie uruchomionym.
Co do dev c++ to nie używaj bo on nie jest normalnie zgodny ze standardem c++ i nie ucz się na nim. Co do c::b to myślałem że on takie coś nie przepuści.
Co do ostrzeżeń to chyba na każdym kompilatorze możemy sobie ustawić z jakiego poziomu mają być (wszystkie, środnio ważne, ważne,...) każdy kompilator sobie sam nakłada w jaki sposób ma się to ustawiać i co będzie wtedy pokazywał. |
|
» 2012-12-09 16:36:06 |
|
Elaine |
» 2012-12-09 16:47:18 W takim razie jaki jest najdokładniejszy kompilator |
Clang i GCC, koniecznie w najnowszej możliwej wersji. Jeśli chcesz włączyć tryb maksymalnego czepialstwa w tych kompilatorach, to kompiluj z -std=c++11 -pedantic -Werror , do tego -Weverything w przypadku Clanga i czymś w rodzaju -Wall -Wextra -Wformat=2 -Winit-self -Wswitch-default -Wswitch-enum -Wunused-parameter -Wstrict-overflow=3 -Wundef -Wcast-align -Wconversion -Wsign-conversion -Wlogical-op dla GCC. |
|
« 1 » |