readkey / al_readkey w allegro 5
Ostatnio zmodyfikowano 2012-12-16 13:49
McAffey Temat założony przez niniejszego użytkownika |
readkey / al_readkey w allegro 5 » 2012-12-16 01:33:19 Wertuję dokumentację allegro 5, i nie mogę znaleźć niczego działającego jak readkey w allegro 4, więc wnioskuję że Twórcy nic takiego jeszcze nie przygotowali, ale postanowiłem się jeszcze tutaj upewnić.
Jest w allegro5 jakaś funkcja zwracająca ostatni wciśnięty znak, czy jak chcę wpisywać w grze napis z klawiatury to muszę jakimś pętlami sprawdzać po kolei każdy wciśnięty klawisz ? |
|
SeaMonster131 |
» 2012-12-16 11:48:35 |
|
Gabes |
» 2012-12-16 12:06:46 keyboard.unichar (int) keyboard.keycode (int) keyboard.modifiers (unsigned) keyboard.repeat (bool) odczyt konkretnego klawisza. #include <allegro5/allegro.h> #include <allegro5/allegro_font.h> bool koniec = false; int kod = 0; int main() { al_init(); al_install_keyboard(); al_init_font_addon(); ALLEGRO_DISPLAY * okno = al_create_display( 800, 600 ); ALLEGRO_FONT * font8 = al_create_builtin_font(); ALLEGRO_EVENT_QUEUE * event_queue = al_create_event_queue(); al_register_event_source( event_queue, al_get_display_event_source( okno ) ); al_register_event_source( event_queue, al_get_keyboard_event_source() ); ALLEGRO_EVENT ev; while( !koniec ) { al_get_next_event( event_queue, & ev ); if( ev.type == ALLEGRO_EVENT_DISPLAY_CLOSE ) { return 0; } kod = ev.keyboard.unichar; if( kod == 27 ) koniec = true; al_clear_to_color( al_map_rgb( 128, 120, 128 ) ); al_draw_textf( font8, al_map_rgb( 250, 250, 250 ), 5, 5, 0, "znak %c , kod %i", kod, kod ); al_flip_display(); } al_destroy_display( okno ); al_destroy_event_queue( event_queue ); return 0; } |
|
McAffey Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2012-12-16 13:49:28 Dzięki wielkie Gabes moje każde pytanie związane z allegro 5, utwierdza mnie w przekonaniu, że nikt na forum tak dobrze jak Ty allegro nie zna :) |
|
« 1 » |