Calc v0.1 beta z inst switch
Ostatnio zmodyfikowano 2012-12-16 02:20
Jxin Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Calc v0.1 beta z inst switch » 2012-12-16 02:10:16 Witam. Napisałem programik opierając się na instrukcji switch, konkretnie "prosty kalkulator" Jak widać to dopiero moje początki w tym języku. Do tej pory jeśli chodzi o instrukcje warunkowe poznałem [if(...)] i [switch...case]. Pytanie: Używając tylko tych instrukcji jak uprościć KOD poniżej. Generalnie stoję własnie na tym. Więc ponad to idąc wg. kursu nie bardzo znam. Lecz wciąż idę do przodu. 2 noc nauki. #include <iostream> using namespace std;
int main() { int liczba1, liczba2, wynik, dzialanie; char dodawanie, dzielenie, mnozenie, odejmowanie; dodawanie = 2; dzielenie = 3; odejmowanie = 4; mnozenie = 1; cout << "================================" << endl; cout << "KALKULATOR v0.1 beta" << endl << endl; cout << "Podaj liczbe pierwszą : "; cin >> liczba1; cout << "Podaj liczbe drugą : "; cin >> liczba2; cout << "Wybierz dzialanie [1=*] [2=+] [3=/] [4=-] : "; cin >> dzialanie; switch( dzialanie ) { case 1: wynik = liczba1 * liczba2; cout << liczba1 << "*" << liczba2 << "=" << wynik << endl; break; case 2: wynik = liczba1 / liczba2; cout << liczba1 << "/" << liczba2 << "=" << wynik << endl; break; case 3: wynik = liczba1 + liczba2; cout << liczba1 << "+" << liczba2 << "=" << wynik << endl; break; case 4: wynik = liczba1 - liczba2; cout << liczba1 << "-" << liczba2 << "=" << wynik << endl; break; } return 0; }
|
|
jsc |
» 2012-12-16 02:13:39 Bazując na tym co masz to nie ma co z tym kodem kombinować. |
|
Jxin Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2012-12-16 02:20:25 Rozumiem, no to nic innego nie pozostaje jak wracać do dalszego studiowania. Dzięki za odp. ;]
|
|
« 1 » |