Macius700 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2009-05-04 18:00:00 Zrobiłem swoje i działa mi i prosze was tylko do powiedzenie co zrobic żeby był porót do Menu |
|
GoldWolf |
» 2009-05-04 18:07:07 Czasami to za mało tak to wygląda u mnie: #include <conio.h> #include <iostream> #include "console.ddt"
using namespace std; using namespace ddt::console;
class Samochod { protected: string kolor; string rodzaj; string marka; string masa; string predkosc; string pojemnosc; string wysokosc; public: void wczytaj() { cout << " Podaj kolor:"; cin >> kolor; cout << " Podaj rodzaj:"; cin >> rodzaj; cout << " Podaj marke:"; cin >> marka; cout << " Podaj mase:"; cin >> masa; cout << " Podaj predkosc:"; cin >> predkosc; cout << " Podaj pojemnosc:"; cin >> pojemnosc; cout << " Podaj wysokosc:"; cin >> wysokosc; } void wyswietl() { cout << "rodzaj" << rodzaj << endl; cout << "kolor" << kolor << endl; cout << "marka" << marka << endl; cout << "masa" << masa << endl; cout << "predkosc" << predkosc << endl; cout << "pojemnosc" << pojemnosc << endl; cout << "wysokosc" << wysokosc << endl; cout << "Nacisnij Backspace -> menu"; } }; void menu( int liczba ) { gotoxy( 30, 10 ); textcolor( 920 ); cout << "1 - Samochod S1" << endl; gotoxy( 30, 11 ); textcolor( 101 ); cout << "2- Samochod S2" << endl; gotoxy( 30, 12 ); textcolor( 203 ); cout << "Wprowadz dane samochodow." << endl; gotoxy( 30, 15 ); textcolor( 203 ); cout << "Esc - Koniec" << endl; gotoxy( 30, 16 ); textcolor( 1010 ); cout << "Enter - Wybieranie" << endl; gotoxy( 25, liczba ); textcolor( 999 ); cout << "->" << endl; };
int main() { Samochod samo1, samo2; int licznik = 10, znak; cout << "Dame samochodu pierwszego: " << endl; samo1.wczytaj(); cout << "Dame samochodu drugiego: " << endl; samo2.wczytaj(); clrscr(); menu( licznik ); do { znak = getch(); if( znak == 224 ) znak = getch(); switch( znak ) { case 80: { gotoxy( 25, licznik ); cout << " " << endl; if( licznik == 12 ) licznik = 10; else licznik++; gotoxy( 25, licznik ); cout << "->" << endl; } break; case 72: { gotoxy( 25, licznik ); cout << " " << endl; if( licznik == 10 ) licznik = 12; else licznik--; gotoxy( 25, licznik ); cout << "->" << endl; } break; case 13: { switch( licznik ) { case 10: clrscr(); samo1.wyswietl(); break; case 11: clrscr(); samo2.wyswietl(); break; case 12: clrscr(); cout << "Dame samochodu pierwszego: " << endl; samo1.wczytaj(); cout << "Dame samochodu drugiego: " << endl << endl; samo2.wczytaj(); clrscr(); cout << "Nacisnij Backspace -> menu"; cout << "\n lub nacisnij Esc -> zakoncz program"; break; } } break; } } while( znak != 27 ); return EXIT_SUCCESS; } Jakbyś umiał to byś zrobił. |
|
» 2009-05-04 18:12:19 Coś mi nie działa ten twój program A możesz powiedzieć czy mój program jest dobrze napisany jak zrobic powrót do Menu |
|
GoldWolf |
» 2009-05-04 18:13:42 Trochę przerobiłem ten Twój program. Brakuje tam tego co potrzebujesz ale powiem ci co trzeba zrobić.
Musisz dodać do switch jeszcze jedną akcję, która będzie działać gdy zostanie naciśnięty klawisz "Backspace" jego nr musisz poznać z kodu ASCII.
Jak będziesz miał nr to dla tego nr dodasz akcje w swichu: czyszczenie ekranu, oraz wyświetlisz menu tak jak zostało to zrobione, a na koniec musisz dać przerwą bo inaczej może to nie działa.
I to wszystko bardzo proste szkoda, że to mój program a nie twój jest już teraz.
Masz rację brakowało linii : }//koniec pierwszego swicha
|
|
» 2009-05-04 18:31:12 Dobre ??? Bo coś nie czaje tego co napisałeś #include <conio.h> #include <iostream> #include "console.ddt"
class Samochod { protected: string kolor; string rodzaj; string marka; string masa; string predkosc; string pojemnosc; string wysokosc; public: void wczytaj() { cout << " Podaj kolor:"; cin >> kolor; cout << " Podaj rodzaj:"; cin >> rodzaj; cout << " Podaj marke:"; cin >> marka; cout << " Podaj mase:"; cin >> masa; cout << " Podaj predkosc:"; cin >> predkosc; cout << " Podaj pojemnosc:"; cin >> pojemnosc; cout << " Podaj wysokosc:"; cin >> wysokosc; } void wyswietl() { cout << "rodzaj" << rodzaj << endl; cout << "kolor" << kolor << endl; cout << "marka" << marka << endl; cout << "masa" << masa << endl; cout << "predkosc" << predkosc << endl; cout << "pojemnosc" << pojemnosc << endl; cout << "wysokosc" << wysokosc << endl; cout << "Nacisnij Backspace -> menu"; } }; void menu( int liczba ) { gotoxy( 30, 10 ); textcolor( 920 ); cout << "1 - Samochod S1" << endl; gotoxy( 30, 11 ); textcolor( 101 ); cout << "2- Samochod S2" << endl; gotoxy( 30, 12 ); textcolor( 203 ); cout << "Wprowadz dane samochodow." << endl; gotoxy( 30, 15 ); textcolor( 203 ); cout << "Esc - Koniec" << endl; gotoxy( 30, 16 ); textcolor( 1010 ); cout << "Enter - Wybieranie" << endl; gotoxy( 25, liczba ); textcolor( 999 ); cout << "->" << endl; };
int main() { Samochod samo1, samo2; int licznik = 10, znak; cout << "Dame samochodu pierwszego: " << endl; samo1.wczytaj(); cout << "Dame samochodu drugiego: " << endl; samo2.wczytaj(); clrscr(); menu( licznik ); do { znak = getch(); if( znak == 224 ) znak = getch(); switch( znak ) { case 80: { gotoxy( 25, licznik ); cout << " " << endl; if( licznik == 12 ) licznik = 10; else licznik++; gotoxy( 25, licznik ); cout << "->" << endl; } break; case 72: { gotoxy( 25, licznik ); cout << " " << endl; if( licznik == 10 ) licznik = 12; else licznik--; gotoxy( 25, licznik ); cout << "->" << endl; } break; case 8: clrscr(); samo1.menu(); samo2.Menu(); ) cout << " " << endl; } break; case 13: { switch( licznik ) { case 10: clrscr(); samo1.wyswietl(); break; case 11: clrscr(); samo2.wyswietl(); break; case 12: clrscr(); cout << "Dame samochodu pierwszego: " << endl; samo1.wczytaj(); cout << "Dame samochodu drugiego: " << endl << endl; samo2.wczytaj(); clrscr(); cout << "Nacisnij Backspace -> menu"; cout << "\n lub nacisnij Esc -> zakoncz program"; break; } } } break; } while( znak != 27 );
return EXIT_SUCCESS; }
|
|
GoldWolf |
» 2009-05-04 18:37:15 Po co wklejasz ten kod. Czego nie rozumiesz w głównym swichu masz wykonać dosłownie 4 czynności, a dokładniej dopisać(najlepiej na końcu) 4 linijki kodu. |
|
DejaVu |
» 2009-05-04 18:41:03 Dante zauważ, że on mówi 'zrobiłem' na wszystko to co mu forumowicze napisali w programie. Za każdym razem wkleja kod, który mu ktoś złożył do chwili obecnej. Jak ten temat się skończy to cały kod skopiuje i wklei do nowego tematu być może na tym forum lub innym. Ja uważam że Macius700 nie ma żadnego pojęcia o programowaniu i jedyne co wie jak robić to kompilować program. Ja uważam, że jest to strata czasu poświęcać takiej osobie uwagę, ponieważ ona nie chce się nauczyć programowania stąd też nie zabieram już głosu. |
|
» 2009-05-04 18:41:53 Tu masz mój program mam już powrót do Menu tylko powiedz co mam zrobić żeby program sie zamykał jak nacisne klawisz #include <conio.h> #include <iostream> #include "console.ddt"
class Samochod { protected: string kolor; string rodzaj; string marka; string masa; string predkosc; string pojemnosc; string wysokosc; public: void wczytaj() { cout << " Podaj kolor:"; cin >> kolor; cout << " Podaj rodzaj:"; cin >> rodzaj; cout << " Podaj marke:"; cin >> marka; cout << " Podaj mase:"; cin >> masa; cout << " Podaj predkosc:"; cin >> predkosc; cout << " Podaj pojemnosc:"; cin >> pojemnosc; cout << " Podaj wysokosc:"; cin >> wysokosc; } void wyswietl() { cout << "rodzaj" << rodzaj << endl; cout << "kolor" << kolor << endl; cout << "marka" << marka << endl; cout << "masa" << masa << endl; cout << "predkosc" << predkosc << endl; cout << "pojemnosc" << pojemnosc << endl; cout << "wysokosc" << wysokosc << endl; } void Menu( int licznik = 10 ) { gotoxy( 30, 10 ); textcolor( 920 ); cout << "1 - Samochod S1" << endl; gotoxy( 30, 11 ); textcolor( 101 ); cout << "2- Samochod S2" << endl; gotoxy( 30, 12 ); textcolor( 203 ); cout << "Wyjscie" << endl; gotoxy( 30, 15 ); textcolor( 203 ); cout << "Esc - Koniec" << endl; gotoxy( 30, 16 ); textcolor( 1010 ); cout << "Enter - Wybieranie" << endl; gotoxy( 25, licznik ); textcolor( 999 ); cout << "->" << endl; } };
int main( int argc, char * argv[] ) { Samochod samo1; cout << "Dame samochodu pierwszego: " << endl; samo1.wczytaj(); Samochod samo2; cout << "Dame samochodu drugiego: " << endl; samo2.wczytaj(); clrscr(); samo1.Menu(); samo2.Menu(); int znak, licznik = 10; do { znak = getch(); if( znak == 224 ) znak = getch(); switch( znak ) { case 80: { gotoxy( 25, licznik ); cout << " " << endl; if( licznik == 12 ) { licznik = 10; } else { licznik++; } gotoxy( 25, licznik ); cout << "->" << endl; } break; case 72: { gotoxy( 25, licznik ); cout << " " << endl; if( licznik == 10 ) { licznik = 12; } else { licznik--; } gotoxy( 25, licznik ); cout << "->" << endl; } break; case 8: { clrscr(); cout << " " << endl; samo1.Menu(); } case 13: { switch( licznik ) { case 10: clrscr(); samo1.wyswietl(); getch(); clrscr(); samo1.Menu(); getch(); break; case 11: clrscr(); samo2.wyswietl(); getch(); clrscr(); samo2.Menu(); getch(); break; } case 12: { clrscr(); return EXIT_SUCCESS; } break; default: { clrscr(); cout << "eror" << endl; } break; } } } while( znak != 27 ); return EXIT_SUCCESS; }
|
|
1 2 3 « 4 » 5 6 7 8 9 |