[lekcja 24] Problem z referencją
Ostatnio zmodyfikowano 2012-12-19 20:22
Kopczak1995 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[lekcja 24] Problem z referencją » 2012-12-19 18:54:40 Witam. Mam problem ze wspomnianą wyżej referencją. Autor kursu posługiwał się systemem, w którym pisał tak: #include potrzebne biblioteki
void Jakas_funkcja( int & zmienna ) { }
int main() { int zmienna; Jakas_funkcja( zmienna ); return 0; }
I wszystko cacy jak tak sobie przetestowałem. Ja mam jednak problem jak to wdrożyć do mojego programu, ponieważ używam normalnie pliku nagłówkowego, w którym deklaruje wszystkie funkcje, w pliku main wywołuje je, a implementację danych funkcji mam w osobnym pliku źródłowym. Niestety twórca kursu zrobił tak, że od razu implementuje funkcje bez zabawy w deklarowanie jej. Jak się deklaruje w pliku nagłówkowym funkcję wykorzystującą referencję? Nie chcę zupełnie przebudowywać gry, a pozostawić tak jak jest czyli:
#include "naglowek.hpp"
#include potrzebne_biblioteki
Pomóżcie proszę... Mam z tym problem od dłuższego czasu, a informacji nie mogę nigdzie znaleźć :{ |
|
CodeMeister |
» 2012-12-19 19:53:49 plik *.h/hpp
int func(int &abc);
plik *.cpp
//tak samo
main()
{
int abc;
func(abc); |
|
» 2012-12-19 20:08:15 Nieeeee!!! No mam momenty gdy jak odkryje co zrąbałem to mam szczery zamiar zrobić to co gostek u góry... 2 dni męczyłem się nad referencją, patrzcie ludu co źle zrobiłem: void funkcja( & int );
void funkcja( int & );
God why... Programowanie bywa okrutne x_x |
|
CodeMeister |
» 2012-12-19 20:11:03 tak to jest jak się nie czyta błędów kompilatora ;) |
|
» 2012-12-19 20:18:58 Czytałem ale za cholerę nie wiedziałem o co czopkowi chodzi!!! Te wykrzykniki nie do ciebie. Po prostu mam ochotę wywalić laptopa przez okno :D Zresztą skąd miałem to wywnioskować?! Pokazało mi: |31|error: expected identifier before '&' token| |31|error: expected ',' or '...' before 'int'| ||=== Build finished: 2 errors, 0 warnings ===|
Jestem jeszcze za słaby w te klocki aby skojarzyć za każdym razem o co mu biega... @edit Dobra, na bok emocje... Co trzeba to już się dowiedziałem, więc należy chyba po bożemu zamknąć temat. Dzięki za pomoc :) |
|
CodeMeister |
» 2012-12-19 20:22:47 Btw. radzę ci w deklaracji funkcji dopisywać nazwy zmiennych. Nie jest to konieczne i pewnie 'gorzej wygląda' ale może czasem ułatwić życie :) |
|
« 1 » |