akwes Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Eclipse i javadoc » 2012-12-26 13:51:07 Witam, zassałem wersję Eclipse z Javą i programy kompiluje (w IDE) ale nie chce mi generować dokumentacji (chyba nie znajduje javadoc w ogóle, tak jakby javadoc nie była w pakiecie z tym IDE. Mówię chyba, ponieważ Generate Javadoc nie specjalnie rzuca jakiś error po prostu bez podania javadoc command nie usprawnia się przycisk finish). Wiem, że mogę zainstalować całe środowisko Javy i potem skonfigurować je z Eclipse, ale to trochę droga naokoło, nie ma innego eleganckiego wyjścia? |
|
jsc |
» 2012-12-26 13:55:21 Nie znam tego programu, ale może brakuje wtyczki odpowiedzialnej za to? |
|
m4tx |
» 2012-12-26 15:06:13 Ale żeś to chaotycznie napisał... ;f Co znaczy "nie chce mi generować dokumentacji"? Klikasz PPM na projekt => Export => Javadoc => Wybierasz ścieżkę, dajesz Finish, ale Javadoca tam nie ma? Masz jakiekolwiek komentarze Javadocowe w kodzie? Jesteś pewien, że zaznaczasz właściwy projekt w kreatorze generowania Javadoca? Jesteś pewien, że masz podaną poprawną ścieżkę w "Javadoc command"? Szukałeś? |
|
» 2012-12-26 15:21:10 Co znaczy "nie chce mi generować dokumentacji"?
|
Znaczy to dokładnie to, co napisałem później. Czyli bez podania javadoc command nie usprawnia się przycisk finish
| Podawanie dostępu do javadoc uważam za bez sensowne, bo nie po to pobierałem Eclipse IDE for Java Developer, żeby ściągać jeszcze osobno JDK i podawać ścieżkę do javadoc. Natomiast Twoje kolejne pytania: Masz jakiekolwiek komentarze Javadocowe w kodzie? Jesteś pewien, że zaznaczasz właściwy projekt w kreatorze generowania Javadoca?
|
Nie mają sensu ponieważ mówię, że bez podania javadoc command nie usprawnia się przycisk finish
| Jesteś pewien, że masz podaną poprawną ścieżkę w "Javadoc command"?
|
Nie. Przecież napisałem, że nie podaje i pytam się o to, czy instalacja JDK i podanie ścieżki do javadoc to jedyna możliwość. I teraz moje pytanie polega na tym czy muszę zassać całe JDK czy da się to inaczej rozwiązać? Bo trochę bezsensowne jest to, że w Eclipse IDE for Java Developer nie ma javadoc oraz to, żeby trzeba pobierać całe JDK żeby mieć dostęp do javadoc. Dlatego napiszę to dobitnie: Czy muszę pobierać całe JDK aby podać javadoc z JDK aby w "gotowym środowisku" móc korzystać z tej podstawowej funkcji czy jest inna możliwość. Bo jeżeli nie ma, to w przyszłości nigdy więcej nie ściągnę Eclipse IDE for Java Developer tylko wersję podstawową i osobno zainstaluję JDK. |
|
m4tx |
» 2012-12-26 15:46:54 Eclipse for Java Developers nie zawiera JDK. Ma swój własny kompilator, więc JDK jest niepotrzebne. Nie zawiera jednak generatora Javadoca, który z kolei znajdziesz w JDK... :) Swoją drogą - nie widzę zbytnio sensu pisania aplikacji w Javie bez JDK, nawet w Eclipsie. Bo jeżeli nie ma, to w przyszłości nigdy więcej nie ściągnę Eclipse IDE for Java Developer tylko wersję podstawową i osobno zainstaluję JDK. |
Dużo nie zaoszczędzisz. -33MB konkretnie... ;) (Eclipse Classic - 182MB, Eclipse for Java Developers - 149MB). |
|
» 2012-12-26 15:56:28 Dużo nie zaoszczędzisz. -33MB konkretnie... ;)
|
Ale lubię porządek ;> Eclipse for Java Developers nie zawiera JDK.
|
To niemiło z ich strony ;> Dzięki za pomoc ;) |
|
Elaine |
» 2012-12-26 18:17:09 Dużo nie zaoszczędzisz. -33MB konkretnie... ;) (Eclipse Classic - 182MB, Eclipse for Java Developers - 149MB) |
Ale Eclipse Classic to nie jest wersja podstawowa, tylko wersja z JDT, API pluginów i dokumentacją. Wersja podstawowa zajmuje 56 lub 57 MB, w zależności od platformy. |
|
« 1 » |