Brak komunikatu "Process returned 0 (0x0) execution time : ... "
Ostatnio zmodyfikowano 2013-01-11 19:48
kilroy Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Brak komunikatu "Process returned 0 (0x0) execution time : ... " » 2013-01-11 00:28:08 Po zakończeniu programu nie pojawia mi się już magiczna formułka: "Process returned 0 (0x0) execution time : ... s Press any key to continue." Jak ją przywrócić?
Ostatnio raczej bawiłem się na bibliotekach allegro i z WinAPI. Może przez to coś nieświadomie zmieniłem w ustawieniach?
Do tej pory wszystko działało teraz, aby sprawdzić czy program działa muszę dorzucać kolejne komendy... |
|
DejaVu |
» 2013-01-11 00:32:04 To nie jest kwestia return 0, tylko kwestia ustawień środowiska. Zapewne w opcjach projektu wyłączyłeś opcję odpowiedzialną za zatrzymywanie okna po jego zakończeniu. Jeżeli mowa o Code::Blocks i ustawieniach projektu to: tam gdzie numerki 3;5 należy wybrać Console Application (czy coś podobnego) oraz zaznaczyć stosowną fifkę. |
|
» 2013-01-11 10:09:14 Dzięki za odpowiedź (widząc po godzinie nadania - bardzo szybką), ale to nie działa. Próbowałem już tego, jednak "pause when execution ends" nie pomaga. Włączałem wyłączałem - bez efektu. |
|
DejaVu |
» 2013-01-11 10:14:44 Należy włączyć wspomnianą przez Ciebie opcję dla trybu debug i trybu release (jeżeli go używasz). Poza tym ta 'pauza' działa tylko na aplikacje, które są uruchamiane za pomocą IDE, a nie bezpośrednio z pliku *.exe. |
|
crash |
» 2013-01-11 10:26:45 Zawsze możesz użyć #include <stdlib.h> lub <cstdlib> ... system( "PAUSE" );
#include <iostream> ... cin.ignore();
#include <conio.h> - tylko Windows ... getch()
|
|
» 2013-01-11 10:38:21 Ostatnie zdanie musiałbyś mi wytłumaczyć łopatologicznie, bo nie rozumiem. Cały czas otwierałem te pliki w taki sam sposób. Przez load w Code::blocksie.
@crash: tak właśnie robię, ale chciałbym wiedzieć, czy da się wrócić do starych ustawień |
|
crash |
» 2013-01-11 10:54:30 DeżaWiWowi chodzi o to, że samoczynna pauza po kompilacji w C::B występuje tylko w C::B. Jeśli uruchomisz exe poza C::B to samoczynnej pauzy nie będzie, wtedy należy używać wspomnianych przeze mnie przykładów, o ile oczywiście chceta zatrzymać program |
|
» 2013-01-11 13:09:30 "samoczynna pauza po kompilacji w C::B występuje tylko w C::B. Jeśli uruchomisz exe poza C::B to samoczynnej pauzy nie będzie"
Wybaczcie, ale nie rozumiem tej części: "Jeśli uruchomisz exe poza C::B". Przecież uruchamiam swoje programy w code::blocksie, tak samo jak robiłem to wcześniej.
Jest nawet o tym w którymś z pierwszych rozdziałów. Że jeśli nie uruchomię programu z cmd.exe to go nie zobaczę. Ale niestety przyznam się jak tą poradę wcielić w życie. Bo nawet jeśli odpalę mój programik z cmd to magiczny komunikat się nie pojawi. |
|
« 1 » 2 |