Problem ,,zgadnij liczbę''
Ostatnio zmodyfikowano 2013-01-15 16:22
nvkk Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Problem ,,zgadnij liczbę'' » 2013-01-13 16:41:54 Witam, mam problem w programie : #include <cstdlib> #include <iostream> #include <ctime>
using namespace std;
int main( int argc, char * argv[] ) { srand( time( NULL ) ); int liczba =( rand() % 20 ); int pl; do { cout << "Sprobuj odgadnac wylosowana liczbe!"; cout << "Podaj liczbe w przedziale 1-20\n"; cin >> pl; if( pl < liczba ); cout << "Podaj wieksza liczbe"; if( pl > liczba ); cout << "Podaj mniejsza liczbe"; } while( pl != liczba ); cout << "Brawo udalo ci sie!" system( "PAUSE" ); return EXIT_SUCCESS; } Po kompilacji pisze np : Spróbuj.... Podaj liczbę w przedziale 1-20 (podaje liczbę)10 Podaj większa liczbęPodaj mniejsza liczbę. (podaje liczbę znów,poprawną)15 Podaj większą liczbęPodaj mniejszą liczbęBrawo udało ci się Liczby podawane są oczywiście przykładowe. Czy wie ktoś jak rozwiązać ten problem?? ;( |
|
SeaMonster131 |
» 2013-01-13 16:48:26 Usuń średniki po if. |
|
.... » 2013-01-13 19:24:40 Dzięki już wszystko działa :) |
|
.... » 2013-01-15 12:48:15 Witam ponownie. Mam tym razem pytanie nie problem. Do programu dodałem także aby odbierał nick od gracza i inne mało ważne rzeczy.Lecz mam pytanie jak dodać aby po odgadnięciu liczby wypisało na ekranie ile razy próbowaliśmy.Chodzi mi tylko o to jak zrobić aby za każdą próbą podnosiło zmienna np. i.O 1 w górę. czyli :
... Podaj liczbe: 10 Podaj większa liczbe: 11 Brawo zgadłeś.Ilość prób : 2 |
|
Berux |
» 2013-01-15 16:04:24 Przed pętlą deklarujesz zmienną np. 'a', a w pętli, po cin >>... powiększasz o jeden , czyli a++; i gdy sprawdzasz czy odgadł, to jeśli warunek jest prawdziwy wypisujesz wartość zmiennej 'a'. |
|
/// » 2013-01-15 16:22:50 Ok dzięki za pomoc ale już sobie sam poradziłem.I jeszcze jedną mam uwagę do tego co napisałeś tomczyk11255 podczas deklaracji trzeba napisac : int a=0; ponieważ inaczej może uznać że ma dodawać 1 do liczby np 2349...
To tyle z mojej strony Dzięki za pomoc :) |
|
« 1 » |