Jak otworzyc .dll?
Ostatnio zmodyfikowano 2013-01-18 21:58
kynol Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Jak otworzyc .dll? » 2013-01-14 13:06:36 Jak otworzyc biblioteke .dll? Kolega wyslal mi program w c++. tzn jego source ale sa tam rowniez biblioteki i ciekawi mnie ich zawartosc, lecz nie wiem jak je otworzyc, probowalem wielu programow i nic. Jakies porady? |
|
kubawal |
» 2013-01-14 13:13:54 Co to znaczy otworzyć? Skorzystać z funkcji w tej bibliotece? Jeśli tak to DLL. Jeśli chcesz zobaczyć kod źródłowy, to muszę Cię zmartwić. Tego nie można zrobić. Kaput :) Można ją tylko zdeasemblować. |
|
kynol Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2013-01-14 13:17:42 Ta biblioteka zostala napisana przez mojego kolege i chcialbym ja podejrzec, jej funkcje itd jest to niemozliwe? |
|
Mrovqa |
» 2013-01-14 13:37:08 Da się... Pisałem Ci na gg przecież - google.com. Tyle że wiedz, że nie ujrzysz kodu C/C++ tylko assembly (bezpośrednie instrukcje dla procesora - tyle, że tekstowe, nie binarne). |
|
RazzorFlame |
» 2013-01-18 16:13:50 Mrovka, zdziwiłbyś się :P Kiedyś miałem taki dekompilator c++. Wystarczy Jedyną wadą jest to że kod wyświetlany przez ten dekompilator jest troche mało czytelny, ale działa. Jest nawet jakiś przykład chyba. I często nie da rady dekompilować pliku bo jest zbyt trudny do odkodowania. Ale jednak coś się da. Taaak cie zgasiłem XD |
|
Mrovqa |
» 2013-01-18 17:27:45 @RazzorFlame hmm? Zgasić to Ty sobie możesz świeczkę. Równie dobrze można sobie napisać dekompilator do Pascala, C#, itp. Co mi po czymś, co nie zawsze działa (czyt. tylko w najbanalniejszych przypadkach)? Do assembly zdekompilujesz zawsze program napisany w C++ (i nie tylko), bo jest on tłumaczony 1:1 z kody binarnego na opcode'y. Przy kompilowaniu programu z poziomu C++ z powodów m.in. optymalizacji zapominana jest wielka część informacji. W assembly nie ma typów zmiennych, funkcji, klas, itp - są tylko dane binarne i mnóstwo prostych instrukcji. To wszystko wynika z natury C++ i assembly. |
|
mactec |
» 2013-01-18 20:09:44 Jak chcesz podejrzeć funkcje w DLL'ce, Execku itp. Zainteresuj się reverse engineeringiem. A jak coś od razu polecam Ci IDę, najwygodniejszy disassembler. Link do : http://www.hex-rays.com/products/ida/index.shtmlA no i jeszcze oczywiście zainteresuj się asemblerem. :) |
|
DejaVu |
» 2013-01-18 21:55:07 |
|
« 1 » 2 |