[C++] Pierwszy program
Ostatnio zmodyfikowano 2013-01-24 23:08
jasin7 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[C++] Pierwszy program » 2013-01-14 21:04:20 Witam, programowanie w c++ zaczalem dzisiaj, ale jakos mi to nie wychodzi. W logu pokazuja mi sie takie informacje: -------------- Build: Debug in as ---------------
Compiling: Untitled1.cpp Linking console executable: bin\Debug\as.exe Output size is 913,10 KB Process terminated with status 0 (0 minutes, 0 seconds) 0 errors, 0 warnings Mam stworzony nowy projekt, kompa zresetowalem. Jesli to wam pomoze tutaj jest kod, ktory proboje skompilowac: #include <iostream> using namespace std; int main() { cout << "test" << endl; return 0; }
|
|
DejaVu |
» 2013-01-14 21:13:48 Coś się nie zgadza... czemu plik nazywa się "Untitled1.cpp", natomiast linker generuje "as.exe"? Zapewne utworzyłeś projekt i utworzyłeś następnie plik, ale nie dodałeś go do projektu, więc projekt jest pusty i kod, który wkleiłeś się nie kompiluje. |
|
jsc |
» 2013-01-14 21:14:48 Działa tak, szybko że tego nie zauważa, trzeba go przytrzymać. Do tego służy funkcja getch () z biblioteki conio.h |
|
jasin7 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
niestety nie dziala » 2013-01-14 21:42:27 komunikat ten sam po przeniesieniu pliku do projektu. za to tworzy sie dzialajacy plik exe w lokacji D:\Nowy folder\as\bin\Debug |
|
Sakatoku |
» 2013-01-15 00:36:12 Pokombinuj bo coś masz nie tak.
Ściągnij sobie mingwa z tej strony http://sourceforge.net/projects/mingw/files/
" Looking for the latest version? Download mingw-get-inst-20120426.exe (662.7 kB) " // numerek może się różnić.
Zaznacz use pre-packaged potem daj " C:\MinGW " i zaznacz C Compiler + C++ Compiler.
Potem dodaj do " zmienne środowiskowe " C:\MinGW\bin + Nazwa zmiennej PATH.
Zainstaluj codeblocks bez tego czegos co sie zwie " TDM-GCC " - http://sourceforge.net/projects/codeblocks/files/Binaries/12.11/Windows/codeblocks-12.11-setup.exe/download
Jeśli po tym wszystkim nadal masz jakieś problemy to szukaj ich po za Ide lub kompilatorem.
|
|
DejaVu |
» 2013-01-15 03:45:54 Zamiast szukać kompilatora polecam jednak najpierw spróbować kompilacji 'bez tworzenia projektu'. Opis pierwszej kompilacji krok po kroku: Uruchamiamy pierwszy program. /edit: Uruchamiasz aplikację za pomocą F9? Może tylko uruchamiasz proces kompilacji bez uruchomienia aplikacji? |
|
usmiech |
» 2013-01-24 23:08:20 Nie wiem jaki compiler uzywasz... jesli Microsoft Visual Studio to kod powinien zawierac na poczatku dodatkowa linie.. jesli nie to moze faktycznie nie nazwales projektu i dlatego taki problem sie pojawil.. kod na Visual Studio...
#include "stdafx.h" #include <iostream> using namespace std;
int main() { cout << "Test" << endl; system( "Pause" ); return 0; }
|
|
« 1 » |