Problem ze sprzętem
Ostatnio zmodyfikowano 2013-01-21 11:57
Maniak_C Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Problem ze sprzętem » 2013-01-21 10:37:06 Mianowicie.
1. straciłem obudowę i dysk twardy ale wczoraj wlaczylem backtracka z liveCD 2. byl obraz, system dzialal. Poszedłem coś zjeść więc komputer ustawiłem w tryb uśpienia. 3. kiedy chciałem go "obudzić" nie załadował mi się obraz, komputer ruszył ale monitor nadal był w trybie uśpienia. 4. Gdy wyciągnę kartę graficzną, oraz wtyczkę ATX, i odłączę zasilanie, ponownie włączę zasilanie i uruchomię komputer, dalej włożę wtyczkę do wejścia ATX oraz kartę graficzna przy włączonym komputerze, następnie zrestartuje go. Dopiero jakby wykryje mi kartę graficzną i załaduje się obraz. Dalej w BIOSIE, mimo że ustawię prawidłową datę i godzinę, to i tak nie chce mi jej zapisać po odłączeniu zasilania i ponownym włączeniu komputera.
Problem się powtarza gdy karta graficzna i kabel od ATX jest podłączony, komputer mogę włączyć, przy osadzonej karcie i podłączonym kablu do ATX ale już nie mogę komputera wyłączyć po 5 sekundowym wciskaniu przycisku POWER, nie mogę też go zrestartować.
Dopiero jak ponownie wyjmę kartę gr. oraz kabel od atx , odłączę zasilanie , podłączę i włączę komputer, włoże kartę i wtyczkę ATX do płyty głównej i zrestartuję komputer dopiero i wykrywa obraz i ładuje się BIOS.
Pomocy panowie |
|
jsc |
» 2013-01-21 10:45:16 Sprawdź kartę i płytę główną i kable czy nie zepsute. |
|
kubawal |
» 2013-01-21 10:48:27 Może bateria BIOS-u? |
|
» 2013-01-21 11:02:29 nie mam zielonego pojęcia :-( kable są w porządku, przecież po kilku operacjach jak opisałem, obraz i bios się ładuje. Albo tylko bios się ładuje ale obrazu nie ma. |
|
jsc |
» 2013-01-21 11:13:32 W wypadku, którym poszła obudowa (trzeba do tego użyć trochę siły) trudno oczekiwać, że reszta sprzętu (a szczególnie płyta główna) jest w porządku. |
|
» 2013-01-21 11:18:13 no to jest możliwe :-( ale nie sądzę by coś się przesadnie zepsuło po utracie plastikowego przedniego panelu, Przecież system z LiveCD się załadował. |
|
CodeMeister |
» 2013-01-21 11:57:10 4. Gdy wyciągnę kartę graficzną, oraz wtyczkę ATX, i odłączę zasilanie, ponownie włączę zasilanie i uruchomię komputer, dalej włożę wtyczkę do wejścia ATX oraz kartę graficzna przy włączonym komputerze, następnie zrestartuje go. |
Jak można podłączać sprzęt do włączonego komputera ?! Może się coś sfajczyło... |
|
« 1 » |