Pliki się nie linkują/kompilują
Ostatnio zmodyfikowano 2013-01-21 19:21
nvkk Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Pliki się nie linkują/kompilują » 2013-01-21 15:00:41 Przykład z książki symfonia c++ standard afryka.cpp #include <iostream>
#include "nazwapliku.hpp" int ile_murzynow = 9;
using namespace std;
int main() { cout << "Poczatek programu.\n" << endl; funkcja_francuska(); funkcja_niemiecka(); cout << "Koniec programu.\n"; }
void funkcja_egipska() { cout << "Jestem w Kairze !----------\n"; cout << "Na swiecie jest" << ile_murzynow << " murzynow oraz " << ile_europejczykow << " Europejczykow\n" << endl; }
void funkcja_kenijska() { cout << "Jestem w Nairobi!-------\n"; cout << "Na swiecie jest " << ile_murzynow << " murzynow oraz " << ile_europejczykow << " europejczykow \n"; }
europa.cpp #include <iostream> using namespace std;
#include "nazwapliku.hpp" int ile_europejczykow = 8;
void funkcja_francuska() { cout << "Jestem w Paryzu!--------\n"; cout << "Na swiecie jest " << ile_murzynow << "murzynow, oraz " << ile_europejczykow << " europejczkow\n" << endl; funkcja_egipska(); }
void funkcja_niemiecka( void ) { cout << "Jestem w Berlinie!-----------------\n"; cout << "Na swiecie jest " << ile_murzynow << " murzynow, oraz " << ile_europejczykow << " europejczykow\n" << endl; funkcja_kenijska(); }
nazwapliku.hpp [ cpp ] [ code src = "C++" ] extern int ile_europejczykow; extern int ile_murzynow;
void funkcja_egipska(); void funkcja_kenijska(); void funkcja_francuska(); void funkcja_niemiecka()
Proszę o pomoc.(Na innym forum czytałem że w dev c++ ktoś nie mógł skompilować tego , ja też niemogłem ani w dev c++ ani w code::blocks[/code] |
|
kubawal |
» 2013-01-21 15:06:49 1.Podaj log kompilacji 2.Kod daj w [cpp]...[/cpp], a log kompilatora w [log]...[/log] 3.Daj jakiś sensowny temat 4. Zakładanie tematów na forum5.Lepiej opisz problem |
|
... » 2013-01-21 15:23:32 Programuje dopiero od jakiś 2 tygodni i niestety niewiem co to log kompilacji ;/ W dev c++ wywala mi błąd w linijce : #include "nazwapliku.hhp"
A w code blocks. Nie mogę albo skompilować lub jeśli się uda to mam pustą konsolę. Może spróbuj skompilować to u siebie. |
|
m4tx |
» 2013-01-21 15:53:42 W dev c++ wywala mi błąd w linijce : #include "nazwapliku.hhp" |
Zapewne dlatego, bo nie masz pliku, który zwie się "nazwapliku.hpp" :) |
|
... » 2013-01-21 15:58:25 W kodzie mam plik nazwapliku.hpp Tylko tutaj się pomyliłem |
|
unimator |
» 2013-01-21 17:29:03 Jak kompilujesz dowolny program, to kompilator automatycznie tworzy tekstowy log (pojęcie log nie wymaga wiedzy związanej z programowaniem). Log, czyli inaczej taki dziennik, informuje o sukcesie lub ewentualnych błędach kompilacji programu. Jest więc on praktycznie wymagany dla nas do stwierdzenia problemu. Na chłopski rozum, wklej wszystko co pojawia się w okienku pod polem edycji kodu źródłowego. |
|
log » 2013-01-21 18:48:27 Aha dzięki za informacje :) (czyli ja poprostu jestem głupi :D) Gdy kompiluje program wyświetla komunikat : It seems this file has not been built yet. Do you want to build it now?? Tak Nie Anuluj Log : Checking for existence: E:\torrent\programowanie\jakis\cosss\wieleplikow\afryka.exe
Executing: E:\CodeBlocks/cb_console_runner.exe "E:\torrent\programowanie\jakis\cosss\wieleplikow\afryka.exe" (in E:\torrent\programowanie\jakis\cosss\wieleplikow)
Process terminated with status -1073741510 (0 minutes, 4 seconds) Checking for existence: E:\torrent\programowanie\jakis\cosss\wieleplikow\afryka.exe |
|
Dzieki » 2013-01-21 19:21:18 Wielkie dzięki za informacje.Poradziłem już sobie sam. Rozwiązanie : code::blocks używam od dzisiaj i poprostu źle robiłem projekt.(Przez empty file i tam pisalem)Gdy zrobiłem console project to wszystko już działało.Tylko niewiem czemu nie działał program w dev c++. |
|
« 1 » |