[ALLEGRO 5] Kolizja
Ostatnio zmodyfikowano 2013-01-24 23:15
tompibed Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[ALLEGRO 5] Kolizja » 2013-01-24 13:50:56 Witam, mam problem z kolizją, otóż do kolizji użyłem metody bitów, najpierw sprawdzam jaka wysokosc i szerokosc ma obrazek, pozniej tworzę dynamiczna tablice gdzie później będą się znajdowały bity imageHeight = al_get_bitmap_height( bitmap ); imageWidth = al_get_bitmap_width( bitmap ); }
temp->bits = new int[ imageWidth * imageHeight ];
Następnie ustawia te bity w tablicy for( int i = 0; i < imageWidth; i++ ) { for( int j = 0; j < imageHeight; j++ ) { pixel = al_get_pixel( bitmap, j, i ); if( !porownanieKolorow( pixel, Color ) && !Przezroczysty( pixel ) ) temp->bits[ j * temp->imageWidth + i ] = 1; } }
Problem polega na tym, że tworzona jest maska z obrazka w stanie początkowym, chodzi mi o to ażeby maska tworzona została podczas trwania programu, nie mam pojęcia gdzie i jakie obliczenia dać :/ Proszę o pomoc |
|
tompibed Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2013-01-24 23:15:32 Można zamknąś, jakoś poradziło, wbrew temu jak ktoś kiedyś powiedział, że metoda pixeli jest wolna, jakoś wątpię, zrobiłem i działa pięknie nawet na starym kompie. Dzieki :) |
|
« 1 » |