Rozdział 17 - Funkcje pierwsze starcie.
Ostatnio zmodyfikowano 2013-01-27 15:49
Maniek Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Rozdział 17 - Funkcje pierwsze starcie. » 2013-01-26 19:29:11 Witam mam pytanie odnośnie pierwszego zadania , gdyż nie wiem czy dobrze je wykonałem. Oto kod : #include <iostream> int wczytajLiczbe() { int liczba; std::cin >> liczba; return liczba; }
int main() { std::cout << "Podaj liczbe : "; int liczba = wczytajLiczbe(); std::cout << "Podales liczbe : " << liczba << std::endl; return 0; }
|
|
Mrovqa |
» 2013-01-26 19:49:04 Skompiluj i sprawdź. Jeżeli działa - dobrze zrobiłeś zadanie. |
|
» 2013-01-26 19:58:40 Działać działa , tylko coś tam było , że trzeba zabezpieczyć. |
|
jankowalski25 |
» 2013-01-26 20:07:02 Wstaw cokolwiek poza liczbą (na przykład tekst) i sprawdź, czy działa. |
|
usmiech |
» 2013-01-26 21:21:25 Kod sprawdzilem Visual Studio.... dziala poprawnie... Jesli w kodzie , przed return 0 wpiszesz system( "PAUSE" ); bedzie latwiej, pozdrawiam :) Troszke zmienilem Twoj kod... #include <iostream> using namespace std; int wczytajLiczbe();
int main() { cout << "Podaj liczbe : "; int liczba = wczytajLiczbe(); cout << "Podales liczbe : " << liczba << endl; system( "PAUSE" ); return 0; }
int wczytajLiczbe() { int liczba; cin >> liczba; return liczba; } |
|
Berux |
» 2013-01-26 21:40:29 @usmiech Kod umiesc pomiedzy [ cpp ] [/ cpp ] (bez spacji) i "zainkluduj" <cstdlib> @Maniek Wątpię,aby to zadanie było rozwiązane poprawnie. Spójrz: Funkcja ma zagwarantować, że zwracana liczba zawsze jest poprawna. Oznacza to, że funkcja będzie musiała pytać użytkownika o wprowadzenie liczby dopóki nie poda poprawnej. |
Zastanów się czy w funkcji nie powinno być sprawdzane czy została wprowadzona liczba typu int ;) Podpowiedź: Użyj pętli, wiadomości z rozdziału "Obsługa strumienia wejściowego" oraz obiektu o typie, który przechowa wartość logiczną /edit: usmiech nie zauważyłem, że edytowałeś |
|
usmiech |
» 2013-01-26 22:19:32 To nie moj kod.... ja napisalbym go inaczej..... nie chcialem ingerowac w napisany przez Manka kod.. tylko zmienilem polozenie roznych rzeczy :)
Prawde mowiac nie znam tego zadania i wymagan... juz mam :).... chyba zrozumialem o co chodzi... sorki DejaVu :)
|
|
» 2013-01-27 09:22:07 Albo można jeszcze rozbić zawartość zmiennej liczba na pojedyncze znaki i sprawdzić czy któryś z tych znaków nie jest liczbą w ASCII i jeżeli by nie był to wtedy by prosił o podanie od nowa liczby. |
|
« 1 » 2 |