[Lekcja 32] Wczytywanie tekstu z pliku i wyszukiwanie
Ostatnio zmodyfikowano 2013-02-04 18:53
wojteks86 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
[Lekcja 32] Wczytywanie tekstu z pliku i wyszukiwanie » 2013-01-31 21:17:05 Hej, mam problem z ostatnia lekcja kursu. Prosze o wskazanie mi bledu i jesli komus sie bedzie chcialo to wytlumaczenie mi dlaczego to blad - innymi slowami niz w kursie ;) Z gory dzieki! Powtarzalem wczesniejsze lekcje i nie mialem z nimi problemu, tu jednak sie zatrzymalem... Moge podac slowo do wyszukiwania, ale linijka z pliku nie jest wyswietlana (plik istnieje) nawet jesli slowo tam wystepuje. #include <fstream> #include <iostream> #include <string> using namespace std;
string szukaneSlowo() { string slowo; cout << "Wpisz szukane slowo: "; cin >> slowo; cout << "Szukam slowa \"" << slowo << "\"" << endl << endl; return slowo; }
void szukaj( string tekst, string & slowo ) { size_t znaleziono = tekst.find( slowo ); if( znaleziono == string::npos ) cout << "Nie znaleziono" << endl; else cout << tekst; }
string wyswietlZawartoscPliku( string & sNazwaPliku ) { ifstream plik; plik.open( sNazwaPliku.c_str() ); if( !plik.good() ) { cout << "Plik nie istnieje" << endl; return 0; } string wiersz; while( getline( plik, wiersz ) ) return wiersz; plik.close(); }
int main() { string plik = "C:/service.log"; string slowo = szukaneSlowo(); szukaj( wyswietlZawartoscPliku( plik ), slowo ); return 0; }
|
|
jsc |
» 2013-01-31 21:36:18 wyswietlZawartoscPliku( string & sNazwaPliku ); zwraca tylko pierwszy wierszpliku.
Dlaczego? Return zwraca wynik i kończy wykonywanie funkcji. |
|
wojteks86 Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2013-02-04 18:53:11 niestety, ale dalej nie umiem tego zrobic :/ jest ktos chetny zeby mi to wytlumaczyc jakos inaczej? |
|
« 1 » |