Różne zmienne textowe w danym miejscu w pętli
Ostatnio zmodyfikowano 2013-02-03 00:32
Nitr0Skay Temat założony przez niniejszego użytkownika |
Różne zmienne textowe w danym miejscu w pętli » 2013-02-02 22:49:54 Witam. Otóż mam pewien problem. Oto wycinek kodu z mojego programy (mam nadzieję, że wystarczy) : string komunikat1 = "Wylosowana liczba to : "; string komunikat2 = "Pierwsza wylosowana liczba to : "; string komunikat3 = "Druga wylosowana liczba to : "; string komunikat4 = "Trzecia wylosowana liczba to : "; string komunikat5 = "Zbior ten jest za maly, aby wylosowac wiecej liczb. ";
....
elementy = 0; do { cout << "Wylosowana liczba numer " <<( elementy + 1 ) << " wynosi : " << tablica[ elementy ] << endl; elementy++; } while( elementy < 2 );
I tutaj moje pytanie brzmi następująco. Otóż w tym miejscu w pętli : cout << "Wylosowana liczba numer " <<( elementy + 1 ) << " wynosi : " << tablica[ elementy ] << endl; Chciałbym zastosować zamiast takiego textu po prostu zmienną łańcuchową mniej więcej w taki sposób : cout << komunikat2 << tablica[ elementy ] << endl; I chciałbym, aby za drugim powtórzeniem tejże pętli w miejscu zmiennej "komunikat2" wystąpił "komunikat3" . W jaki sposób mógłbym rozwiązać ten problem ? (o ile w ogóle rozwiązanie istnieje) Mam nadzieję, że w miarę jasno opisałem swój problem. Gdy pojawi się jakaś niejasność, to proszę prosto i jasno zapytać (w miarę proszę nie używać zaawansowanych stwierdzeń i terminów - jestem początkującym programistą :) . Proszę o pomoc, z góry dziękuję :) |
|
SeaMonster131 |
» 2013-02-02 23:02:00 Utwórz tablicę stringów, zamiast pojedynczych zmiennych. |
|
Nitr0Skay Temat założony przez niniejszego użytkownika |
» 2013-02-03 00:32:23 O pomogło, wielkie dzięki. Jeszcze raz przepraszam za problem |
|
« 1 » |