pekfos |
» 2013-02-06 21:29:20 RazzorFlame: Brakujące nawiasy? Żaden problem, chyba że ktoś kopiuje przykłady ;) |
|
RazzorFlame |
» 2013-02-07 07:23:01 @Pekfos rozwaliłeś mnie :D Taaak, tyle że ja miałem (nie MAM) taką manię że przed nauczeniem się danej lekcji szukałem kodu i go kompilowałem żeby zobaczyć czego się w niej naucze :D Ale już porzuciłem ten zwyczaj i odradzam go nowym ;p
EDIT: Ale jak wczoraj patrzyłem to kurs wygląda całkiem, całkiem. Tylko według mnie do wielu lekcji w kursach powinno się dodać szersze wytłumaczenie. Gdybym dał do przeczytania to mojemu starszemu bratu to by chyba nie zrozumiał. Tak samo bez urazy, zwłaszcza że jak zauważyłem nawet ten Gynvael o ASMie już na starcie mówi o: "pojinterach" i "rejestrach" a co np. mój brat z tego wyniesie? Zapewne nic, i się zniechęci. Zauważyłem też że wiele różnych skrótów nazw (np w Winsock TCP, UDP) nie jest szerzej wytłumaczone jak działa, jaki działania zachodzą, dlaczego udp jest szybsze, a TCP dokładniesze itd. Nie czytałem do końca kursu z tej strony o Winsock ale kiedy - jak mówiłem - czytałem początek nie miałem zielonego pojęcia o co w tym chodzi. Odnośnie Gynvaela to większość osób nawet nie ma pojęcia że program to ciąg poleceń a tym bardziej że procesor ma rejestry, i na bank nie będzie wiedział co to wskaźnik ;) |
|
pekfos |
» 2013-02-07 16:08:43 Ale problem poszukać na wikipedii, albo w googlach.. Jeśli wg Ciebie każdy kurs powinien wszystko dokładnie wyjaśniać, to nie byłby to kurs, tylko materiał na całą bibliotekę. |
|
m4tx |
» 2013-02-07 18:45:27 Odnośnie Gynvaela to większość osób nawet nie ma pojęcia że program to ciąg poleceń a tym bardziej że procesor ma rejestry, i na bank nie będzie wiedział co to wskaźnik ;) |
Jak ktoś nie wie takich rzeczy to po co się za asma bierze? O_o |
|
Mrovqa |
» 2013-02-07 20:27:15 @up no chyba po to się zaczyna naukę, by się czegoś nowego nauczyć, a nie sprawdzać tego, co już się wie, nie? Ja w tym nic dziwnego nie widzę.
|
|
m4tx |
» 2013-02-07 20:30:22 Zaczynać naukę programowania, a właściwie nawet nie tyle programowanie co średnio zaawansowane tematy w informatyce od asemblera? IMHO bezsens...
To jest trochę tak jak zaczynać naukę gry na gitarze od November Rain, a kończyć na "Wlazł kotek na płotek" :P |
|
Mrovqa |
» 2013-02-07 20:48:27 @m4tx, Już się sam pogubiłeś i nie wiesz co piszesz. Przeczytaj jeszcze raz co napisałem. Po 1. nic nie pisałem o początkujących, ale nawet jeśli - to co? Owszem, nie jest to najlepszy pomysł, ale się da. Po 2. czy przeciętny programista C/C++, C# czy Java wie, że procesor ma rejestry? Nie*. Czy to jest powód, że on jest do bani i nie powinien zaczynać nauki assembly? IMHO nie, ale wg. Ciebie - tak. *Wiem, że w C/C++ jest słowo kluczowe registry, ale nie oszukujmy się - przeciętniak i tak o tym nie wie. Btw ten Twój przykład z grą na gitarze - coś mi się zdaje, iż mało kto zrozumie to tak, jakbyś chciał ;) @down Pomyśl jeszcze raz - czy osoba niemająca zielonego pojęcia o programowaniu powinna brać się za asma? Chyba jednak nie... |
Przeszukaj moje posty jeszcze raz - czy ja gdziekolwiek pisałem o początkujących (poza pkt1.)? Mi chodzi o to: Odnośnie Gynvaela to większość osób nawet nie ma pojęcia że program to ciąg poleceń a tym bardziej że procesor ma rejestry, i na bank nie będzie wiedział co to wskaźnik ;) | Jak ktoś nie wie takich rzeczy to po co się za asma bierze? O_o |
Czy ktokolwiek, kto nie pisał w asmie bądź innym języku niskiego poziomu wie, że procesor ma rejestry? Bardzo mało prawdopodobne. Czy zawodowy programista, który ma spore doświadczenie i pisał w wielu językach wysokiego poziomu koniecznie musi wiedzieć, że procesor ma rejestry? IMHO nie, jeżeli hobbystycznie się nie wziął za jakiś język niskiego poziomu - ale gdyby się za niego wziął, to wcześniej musiał się go uczyć, a wtedy raczej nie wiedział, że procesor ma rejestry. Koniec dowodu. (matma... :P) Czy niewiedza o istnieniu rejestrów była przeszkodą? Nie. Ogólnie - nie określiłeś poziomu wiedzy, więc chodzi o każdego - i skreśliłeś wszystkich naraz - bo twoim zdaniem, jeśli ktoś nie wie, że procesor ma rejestry, to nie powinien się uczyć, a jeżeli się wcześniej nie uczył - to po prostu tego nie wie. Rezultat? Siedzimy w jaskini i od czasu do czasu napierdzielamy bizony maczugami. |
|
m4tx |
» 2013-02-07 21:54:53 Po 1. nic nie pisałem o początkujących, ale nawet jeśli - to co? Owszem, nie jest to najlepszy pomysł, ale się da. |
Który nie-początkujący nie wie, że program to ciąg poleceń? Po 2. czy przeciętny programista C/C++, C# czy Java wie, że procesor ma rejestry? Nie*. |
Zdefiniuj "przeciętny", bo tutaj chyba zamiast tego powinno być "początkujący" :P Pomyśl jeszcze raz - czy osoba niemająca zielonego pojęcia o programowaniu powinna brać się za asma? Chyba jednak nie... |
|
1 « 2 » 3 |